İkinci Evre Akciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

İkinci evre akciğer kanseri; tümörün 5-7 cm boyutuna ulaştığı ve çevre dokulara yayılmaya başladığı evredir. Hastalığın erken evrelerinden biri olarak kabul edilir. Deneyimli doktorlar tarafından uygulanan tedaviler ile hastalığın tamamen atlatılması veya hastaların yaşam sürelerinin uzatılması mümkündür.

İkinci Evre Akciğer Kanseri Nedir?

ikinci-evre-akciger-kanseri
ikinci-evre-akciger-kanseri

İkinci evre akciğer kanseri; küçük hücreli olmayan akciğer kanseri vakalarındaki ikinci evredir. Bu evrenin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kendi içerisinde 2A ve 2B şeklinde alt türleri vardır.
  • 2A evresinde tümör boyutu 4-5 cm arasında olup, hastalık henüz lenf bezlerine sıçramamıştır.
  • 2B evresinde ise tümör boyutu 5-7 cm arasındadır. Aynı akciğerin birden fazla noktasında tümör ortaya çıkmış olabilir. Kalp zarı ve diyaframa giden sinirlerin de hastalıktan etkilenme olasılığı vardır.
  • Tümör boyutu 1 mm ile 5 cm arasında olmasına karşın, hastalığın lenf düğümlerine sıçradığı vakalar da 2B evresi olarak kabul edilir.

Akciğer kanserinin evreleri, tümörün konumu, boyutu, lenf nodlarına yayılma durumu ve metastaz yapıp yapmadığına bakılarak belirlenir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinde dört evre vardır ve ikinci evre akciğer kanseri bunların arasında yer alır. Küçük hücreli akciğer kanserinde ise iki evre vardır ve bunlar; sınırlı ve yaygın evre olarak isimlendirilir. Küçük hücreli akciğer kanseri hızlı yayıldığı için evreleme bu şekilde yapılmaktadır.

İkinci Evre Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer hücrelerinin anormal bir şekilde çoğalmasına bağlı olarak oluşan bu hastalık, hızlı şekilde ilerler ve her evrede farklı belirtilere neden olur. Akciğer kanseri 2. evre belirtileri, tümörün büyüklüğüne ve yerleştiği noktaya göre farklılık gösterir. İkinci evre akciğer kanseri belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Giderek kötüleşen öksürük
  • Nefes darlığı
  • Kanlı balgam
  • Göğüs ağrısı
  • Tekrarlayan zatürre (veya diğer akciğer enfeksiyonları)
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Hızlı kilo kaybı

Bunların haricinde iştahsızlık ve hırıltılı solunum gibi belirtiler de görülebilir. Söz konusu semptomlar şiddetli olduğunda akciğer kanseri 2 evre ölüm belirtileri olarak nitelendirilir. Ancak ilgili dönemde semptomların çok şiddetli olması beklenmez. Şiddetli semptomlar çoğunlukla son evrede ortaya çıkar ve bunlar akciğer kanseri 4. evre ölüm belirtileri olarak isimlendirilir.

İkinci Evre Akciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

İkinci evre akciğer kanseri teşhisi, belirtilerin çoğunlukla belirgin olmaması nedeniyle kolay değildir. Bu noktada hasta öyküsünün, yaşının, sigara kullanma durumunun ve diğer risk faktörlerinin dikkate alınması gerekir. Risk faktörlerine sahip hastaların yakınmalarında mutlaka akciğer kanserinden şüphelenilmelidir. Teşhis için izlenecek adımlar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Adımlar Açıklama
Hasta Öyküsü Hastanın öyküsü alınır. Sigara ve diğer risk faktörlerine maruz kalıp kalmadığına bakılır. Belirtiler, yakınmalar ve şikayetler öğrenilir.
Fizik Muayene Akciğer sesleri dinlenir. Seslerin doğal olup olmadığına bakılır.
Röntgen Hastalardan akciğer grafisi istenir. Tümör ve benzeri yapılar grafide görülebilir. Şüpheli durum olması halinde tomografi istenir.
Tomografi Akciğer tomografisi, küçük nodüllerin dahi tespit edilmesini sağlar. Akciğerlerdeki tümör varlığını net olarak ortaya koyar.
Biyopsi Kitle tespit edildikten sonra bunun iyi veya kötü huylu olup olmadığını anlamak için biyopsi yapılır. Tümörün konumuna göre iğne biyopsisi ve bronkoskopi gibi farklı yöntemler kullanılır.

Kanser teşhisi konulduktan sonra bunun evresi belirlenir. PET çekilerek vücudun farklı noktalarında metastaz olup olmadığına bakılır. Detaylı tarama süreci sonunda ikinci evre akciğer kanseri teşhisi yapılmış olur.

Akciğer kanserlerinin türüne ve evresine bakılmaksızın tamamında aynı teşhis süreci izlenir. Teşhisin sonunda hastalığın yayılım noktalarına bakılarak hangi evrede olduğu belirlenir.

İkinci Evre Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

ikinci-evre-akciger-kanseri

İkinci evre akciğer kanseri tedavisi için cerrahi yöntemler, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi dahil olmak üzere farklı prosedürler kullanılır. Akciğer kanseri olan hastaların durumlarına göre tedavi planlaması farklı şekilde yapılır. Öncelik cerrahi yöntemlerdedir. Zira hastalığın sınırlı bir alanda lokalize olması, tümörün cerrahi yöntemle çıkarılmasını mümkün kılar. Bu durum ise tedavideki başarı oranını önemli ölçüde artırır. İkinci evre akciğer kanseri için kullanılan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

1 – Cerrahi Yöntemler

Hastalığın lenf nodlarına yayılmaması durumunda ameliyat seçeneği ilk seçenek olarak öne çıkar. Hastanın uygun olması durumunda prosedür VATS (kapalı endoskopik yöntem) ile yapılır. Bu yöntemde ilgili bölgeye çok küçük kesiler açılır ve bunlar üzerinden işlem gerçekleştirilir. Kesilerin küçük olması, iyileşme süresini kısaltır ve riskleri minimize eder.

Cerrahi işlemde ilgili lob tamamen çıkarılır. Sonrasında ise akciğer dikilerek hava kaçağının olmaması sağlanır. Son kontrollerin ardından ameliyat sonlandırılır. Ameliyat, göğüs cerrahisi uzmanlarınca yapılır.

Akciğer kanseri ameliyatı, tedavi açısından oldukça avantajlı bir seçenektir, ancak çoğunlukla erken evrelerdeki hastalarda uygulanır. Üçüncü ve dördüncü evre akciğer kanseri hastalarında hastalık büyük bir alana yayıldığı için ameliyat çoğunlukla bir seçenek olmaz. Ancak nadiren de olsa dördüncü ve üçüncü akciğer kanseri hastalarına da cerrahi yöntemler uygulanabilir.

2 – Kemoterapi

Kanser hücrelerini yok etme ve çoğalmalarını engelleme özelliği bulunan çok güçlü ilaçların damar yoluyla hastalara verildiği prosedürdür. Çoğunlukla ameliyattan sonra tercih edilir ve ilgili bölgedeki kalan kanser hücrelerinin yok edilmesini sağlar. Nüksetme olasılığının düşürülmesi için önemli bir ikinci evre akciğer kanseri tedavisi seçeneğidir. Medikal onkoloji uzmanlarınca uygulanır.

3 – Radyoterapi

Radyoterapi, radyasyon tedavisi olarak da bilinir ve yüksek enerjili radyoaktif ışınlarla kanserli hücrelerin yok edilmesine yöneliktir. Özel bir cihaz kullanılarak uygulanır. Sürecin kontrolü radyasyon onkoloji uzmanlarındadır. İkinci evre akciğer kanseri tedavisinde nadiren ihtiyaç duyulur.

4 – İmmünoterapi

Özel ilaçlar kullanılarak bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı daha etkili savaşmasını sağlayan bir yöntemdir. Ameliyat sonrasında tercih edilebilir.

5 – Akıllık İlaçlar

Hedefe yönelik tedavi olarak da bilinir. Kanser hücrelerinin çoğalmasına ve büyümesine neden olan genleri, proteinleri ve molekülleri hedefler. Böylece büyümelerini engelleyici etki yapar.

İkinci evre akciğer kanseri tedavisinde kullanılacak yöntemler genel hatları ile bu şekildedir. Öncelik cerrahi işlem olup, bu noktada doktor deneyimi büyük bir öneme sahiptir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, akciğer kanseri ameliyatları alanında öne çıkan isimlerden biridir. İkinci evre akciğer kanseri tedavileri hakkında daha fazla ve detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman profesörle iletişime geçebilirsiniz.

İkinci Evre Akciğer Kanseri Ameliyatı İyileşme Süreci

ikinci-evre-akciger-kanseri

İkinci evre akciğer kanseri hastaları ameliyatın ardından hastanede gözetim altında tutulurlar. Hastanede kalma süreleri ortalama 5-7 gün kadardır. Ardından taburcu edilen hastaların ilk günlerde ağrılarının olması normaldir. Bunlar zamanla azalarak kaybolur. Hastalar normal yaşamlarına 2-3 hafta içerisinde dönerler.

Ameliyat sonrası hastaların durumuna göre kemoterapi uygulanabilir. Bu noktada kararı medikal onkoloji uzmanı verir veya gerekli yönlendirmeleri yapar.

Tedavi sürecinden sonraki ilk iki yılda hastaların 3 ayda bir, sonraki üç yılda ise her 6 ayda bir defa kontrole gelmesi gerekir. Kontrollerde yeni bir tümörün tespit edilmesi durumunda tedaviye yeniden başlanır. Tüm bu süreç, akciğer kanseri 2. evre yaşama şansı ile direkt ilgilidir.

İkinci Evre Akciğer Kanseri Hakkında Sık Sorulan Sorular

İkinci evre akciğer kanseri ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – İkinci Evre Akciğer Kanseri Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

İkinci evre akciğer kanseri tedavi yöntemleri; ameliyat, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve akıllı ilaçlar şeklindedir. Hastanın durumu ve tümörün konumuna bağlı olarak ilgili yöntemlerden uygun olanlar kullanılır.

2 – Akciğer Kanseri 4. Evre Kurtulma Şansı Var Mı?

Son evre hastalık geniş bir alana yayılmıştır ve bu durum tedaviyi zorlaştırır. Ancak doğru bir planlama ile hastalığın kontrol altına alınması, hastaların yaşam kalitelerinin artırılması ve yaşam sürelerinin uzatılması mümkündür.

3 – Akciğer Kanseri 3. Evre Yaşama Şansı Yüksek Mi?

Üçüncü evrede hastalık çoğunlukla göğüs kafesi içindedir veya dışarıda bir noktaya sıçramıştır. İlgili durum tedaviyi zorlaştırır, ancak imkansız hale getirmez. Tümörün türü, konumu ve boyutuna göre farklı tedaviler uygulanır.

4 – Akciğer Kanseri 1.Evre Belirtileri Nasıl Belli Olur?

İlk evrede çoğunlukla belirtiler ortay acıkmaz. Çıkanlar ise düşük şiddette olur. Yaşı 50 ve üzerinde olanlar ile sigara öyküsü bulunanların düzenli kontrollere gitmesi çok önemlidir.

5 – Akciğer Kanseri 3. Evre Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtilerin şiddetli hale gelmesi bu şekilde nitelendirilir. Ancak her şiddetli belirtinin arkasından hastaların kaybedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.