Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer Kanseri

Akciğerler göğüs boşluğumuz içerisinde yer alan ve vücudumuza solunum yolu ile aldığımız oksijenin kana karışmasını ve vücudumuzdaki karbondioksitin nefes borusu yoluyla dışarı atılmasını sağlayan organlardır.

Sağ ve solda birer adet olmak üzere göğüs boşluğumuz içerisinde 2 adet akciğer yer alır.

Bazı dış etkenlere bağlı olarak akciğer hücrelerinde kontrolsüz bir çoğalma ortaya çıkabilir. Bu çoğalan hücreler normal akciğer hücresi özelliğinden tamamen farklı ve zararlı yapılardır. Normalin dışında gelişen bu hücreler bir araya gelerek akciğer kanserini oluştururlar. Gelişen bir kanser akciğer veya nefes yollarında zamanla daha da büyür ve kan veya lenf damarları yoluyla da vücudun farklı bölümlerine yayılma, sıçrama yani metastaz yapmaya başlar. Tedavi edilmediği sürece hastaların yaşamlarını sağlıklı şekilde sürdürmelerine izin vermez. 

Akciğer kanseri dünyada en sık görülen kanserlerden biridir. Ülkemizde her yıl 40.000’in üzerinde insanımız bu hastalığa yakalanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise her yıl ortaya çıkan sayı 190.000’dir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı verilerine göre 2020 yılında tüm dünyada 2.2 milyon kişi akciğer kanserine yakalanmıştır.

Akciğer Kanseri Ameliyatı Olan Jale Hanım'ın Anlattıkları


Prof. Dr. Semih Halezeroğlu

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim dalı Başkanı

Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Klinik Direktörü

+90 212 304 44 44 / +90 532 1519734