Akciğerde kitle, farklı nedenlerle hücrelerin genetik yapılarında meydana gelen bozulmalar sonucunda oluşan dokulardır. Tümör olarak da isimlendirilen bu dokuların iyi huylu (benign) ve kötü huylu (malign) türleri vardır. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kitleler, yerleştikleri noktaya ve büyüklüklerine göre insan sağlığını tehdit eder. Bir kitlenin varlığı, akla direkt akciğer kanserini getirir. Ancak her kitle kanser değildir. Makalenin devamında, akciğerde kitle ile ilgili merak edilen tüm detayları bulabilirsiniz.
Akciğerde Kitle Nedir?
Akciğerde kitle, normalden daha farklı, anormal oluşum ve yapılar olarak tanımlanır. Söz konusu kitleler, çok küçük nodüllerden büyük tümörlere kadar farklı boyutlarda ve büyüklüklerde olabilir. Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kitlelerin temelinde, hücrelerde meydana gelen mutasyon vardır. Mutasyon nedeniyle hücreler normale göre çok daha hızlı bir şekilde bölünmeye başlar ve birleşerek akciğerlerde normal olmayan dokuları meydana getirir. İşte bu dokular, akciğerde kitle olarak belirtilir.
Kitleler, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük başta olmak üzere solunum fonksiyonlarında farklı problemlere neden olur. Anormal bir yapının varlığı insan sağlığı için risktir ve bu tür durumlarda akla direkt kanser hastalığı gelir. Ancak her kitlenin mutlaka kötü huylu olması gibi bir durum yoktur ve bazıları kanser riski taşımayan, yani iyi huylu kitlelerdir.
Kitleler, farklı noktalarda ortaya çıkar. Akciğerlerin merkezi, göğüs duvar, akciğer zarı gibi birbirinden uzak noktalarda oluşma riski vardır. İyi huylu olanlar farklı dokulara ve bölgelere yayılma eğilimi göstermezken, kötü huylu olanlar ise akciğer içerisinde, yakın ve uzak organlarda yayılma riski gösterir.
Akciğerde Kitle Belirtileri
Akciğerde kitle belirtileri, kitlenin büyüklüğüne ve yerleştiği bölgeye göre farklılık gösterir. Eğer kötü huylu bir kitle söz konusuysa hastalığın evresi de yine belirtileri etkiler. Örneğin; akciğer kanseri 1.evre belirtileri çok belirgin değilken, son evrede semptomlar şiddetlidir ve insanların yaşam kalitesini direkt olarak düşürmektedir. Yaygın olarak görülen kitle belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Kronik ve inatçı öksürük
- Kanlı balgam
- Kilo kaybı
- İştahsızlık
- Yorgunluk ve halsizlik
- Ses kısıklığı
- Yutmada güçlük
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
Kitlenin metastaz yapması durumunda ortaya çıkacak belirtilere yenilere eklenir. Söz konusu belirtiler ise metastaz yapılan organa göre farklılık gösterir. Örneğin, beyin metastazında bulantı, kusma ve hafıza kaybı gibi semptomlar görülebilir.
Akciğerde Kitle Çeşitleri
Akciğerde görülen kitlelerin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlar, kendi içerisinde iyi huylu ve kötü huylu olarak iki ayrı sınıfa ayrılır. Söz konusu sınıfların kendi içerisinde farklı türden kitleler vardır. Bunlara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır:
1 – İyi Huylu Kitleler (Benign)
Kanserli hücrelerden meydana gelmeyen, metastaz yapmayan ve sadece kendi içinde büyüme eğilimi gösteren yapılardır. Çoğunlukla hayati tehlike arz etmezler, ancak yerleştikleri noktalara bağlı olarak solunumda farklı problemlere yol açabilirler. Bazı iyi huylu kitle türleri şunlardır:
İyi Huylu Kitleler | Açıklama |
Granülom | Sık karşılaşılan kitle türlerinden biridir. Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkabilir. Vücudun enfeksiyona karşı bir tür yanıtı olduğu kabul edilir. Çoğunlukla hayati risk teşkil etmezler. |
Hamartom | Karmaşık yapılı kitlelerdendir ve sık görülür. Yağ hücrelerini, bağ dokusunu ve kıkırdağı içerebilir. Nadiren belirtilere yol açar. |
Lipom | Yağ hücrelerinden meydana gelen yumuşak dokulu kitlelerdir. Yağ bezeleri olarak da tanımlanan bu yapılar çoğunlukla belirti vermez ve zararsız kabul edilir. |
2 – Kötü Huylu Kitleler (Malign)
Kendi içerisinde büyüdüğü gibi diğer doku ve organlara sıçrama eğilimi olan yapılardır. Akciğer kanseri, en yaygın kötü huylu kitlelerden biridir ve hayati tehlike oluşturur. Bu kitlelerden kaynaklı olarak ortaya çıkan akciğer kanserinin kendi içerisinde iki ayrı sınıfı vardır. Akciğer kanseri türleri ile ilgili detaylar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Kötü Huylu Kitleler | Açıklama |
Küçük Hücreli Akciğer Kanseri | Toplam vakaların %10-15’lik bölümünü oluşturan, son derece agresif bir türdür. Kötü huylu akciğerde kitle türleri arasında en tehlikeli olanlardandır. Çok hızlı şekilde yayılır ve erken evrede belirti vermediği için teşhisi çoğunlukla ileri evrede gerçekleşir. Küçük hücreli akciğer kanserinde erken teşhis olmaması, tedavinin başarı şansını olumsuz etkiler. |
Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri | En yaygın türdür ve toplam vakaların yaklaşık %85’lik kısmını meydana getirir. Diğer türe göre daha yavaş yayılır, ancak bu türün de tehlikeli olduğu unutulmamalıdır. Adenokarsinom, büyük hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom gibi farklı türleri vardır. |
Akciğerde Kitle Tanısı Nasıl Konulur?
Akciğerde kitle, akla direkt kanseri getirir. Dolayısıyla bu soru esasında akciğer kanseri tanısı nasıl konulur sorusuyla aynı cevaba sahiptir. Tanı için hastaların yakınmaları, şikayetleri ve hikayeleri çok önemlidir. Hasta şikayetleri dikkate alınarak ilk olarak fiziki muayene yapılır ve akciğer sesleri dinlenir. Daha sonra ise akciğer grafisi istenir. Bunlardan elde edilen sonuçlar, ciddi bir hastalık şüphesini oluşturursa hastalar bilgisayarlı tomografiye gönderilir.
Tomografi sonuçlarında akciğerde kitle tespit edildiğinde bunun iyi veya kötü huylu olduğunu anlamak için biyopsi yapılır. Biyopsi sonucuna göre kitlenin iyi veya kötü huylu olduğu tespit edilir. Kötü huylularda zaman kaybedilmeden akciğer kanseri tedavisi başlatılır.
Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir?
Akciğer kanserinde evreleme küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan kanserlerde farklı şekillerde yapılır. Küçük hücreli akciğer kanserinde erken ve ileri evre vardır. Erken evrede hastalık lokalizedir ve henüz yayılmamıştır. İleri evrede ise hastalık akciğerlere yayıldığı gibi farklı organlara da metastaz yapmıştır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde ise evreleme şu şekildedir:
- Evre I, kitlenin henüz belli bir alanda bulunduğu ve farklı dokulara sıçramadığı evredir.
- Evre II’de henüz metastaz olmasa da hastalık lenf düğümlerine sıçramış olabilir.
- Evre III’de hastalık lenf düğümlerine sıçradığı gibi yakın dokuları da etkilemeye başlamıştır.
- Evre IV ise hastalığın metastaz yaptığı ve uzak organlara dahi yayıldığı evredir.
Akciğer kanseri olan kişilerde tedavi planlaması, buradaki evrelere göre yapılır. Erken evrelerde yapılan teşhislerden sonra başlayan tedavilerin başarı oranı daha yüksektir.
Akciğerde Kitle Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akciğerde kitle tedavisi cerrahi işlemle gerçekleştirilir. Eğer kitle henüz organa yayılmamış ve lokalize ise ameliyatla alınır ve dışarı çıkarılır. Bu işlem, yine kitlenin durumuna bağlı olarak açık veya kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilir. Açık ameliyattaki risk daha fazla olduğundan mümkün olan durumlarda kapalı yöntem kullanılır.
Cerrahi işlem sonrasında ise kitlenin iyi huylu olması durumunda herhangi bir tedavi uygulanmaz ve hastalara periyodik kontroller tavsiye edilir. Akciğerde kitle kötü huylu olursa hastalarda ameliyat sonrasında onkoloji uzmanı tarafından planlanan kanser tedavisine başlar. Kemoterapi, radyoterapi ve akıllı ilaçlar gibi farklı yöntemler kullanılır.
Akciğerde kitle tedavisinin başarılı olması için deneyimli göğüs cerrahisi uzmanlarının tercih edilmesi çok önemlidir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, akciğerde kitle ameliyatlarında ciddi bir deneyime ve uzmanlığa sahiptir. Konuya ilişkin daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Akciğerde Kitle ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Akciğerde kitle hakkında sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Akciğerdeki Kitle Kanser Midir?
Akciğerlerde bulunan kitleler iyi veya kötü huylu olabilir. Dolayısıyla her kitlenin kanser olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
2 – Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Öksürük, nefes darlığı, kilo kaybı, iştahsızlık, kanlı balgam, yorgunluk ve halsizlik şeklindedir.
3 – Akciğer Kanseri Neden Olur?
Sigara ve pasif içicilik başta olmak üzere bu hastalığın farklı nedenleri vardır. Ayrıca genetik faktörler de hastalığa yakalanma olasılığı üzerinde etkilidir.
4 – Akciğerde Kitle Öldürür Mü?
Kitlenin konumu, büyüklüğü, iyi veya kötü huylu olma durumuna göre sağlık üzerindeki etkisi farklılık gösterir. Kötü huylu bazı akciğer kitlelerinin hayatı tehdit ettiği bilinen bir durumdur.