7 Adımda Akciğerde Kitle Nedir?

Akciğerde kitle, akciğerde yer alan doku ve hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkar. Çoğu durumda akciğerde yer alan kitleler, akciğer kanseri olarak adlandırılır.

Yapısal olarak normal bir şekilde akciğerde bulunan hücrelerin kontrol dışı çoğalması sonucu akciğer içinde kitleler oluşur. Bu kitleler zamanla tümöral yapılara dönüşür. Peki, akciğerde kitlesel lezyon nedir? İşte merak edilen tüm detaylar!

1 – Akciğerde Kitle Neden Olur?

akciğerde-kitle
akciğerde-kitle

Akciğerde kitle olması akciğerdeki hücrelerin çoğalmasını ifade etmektedir. Hücreler anormal bir şekilde çoğalarak akciğerlerde kitle oluşturur. Öncelikle bu kitleler bulunduğu ortamda büyüme gösterir. Daha sonra ise çevre dokulara ve dolaşım yoluyla uzak organlara yayılıp buralarda hasar meydana getirir.

Akciğer kanseri olarak nitelendirilebilen bu kitleler dünya üzerinde erkeklerde ölüme sebep olan 1. kanser türüdür. Kadınlarda ise 2. kanser türü olarak ifade edilir.

2 – Akciğerde Kitle Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde oluşum gösteren kitlelerin ilk zamanlarda herhangi bir belirtisi olmamaktadır. Özellikle oldukça sinsi bir şekilde ilerleyen hastalığın, uzman göğüs cerrahları tarafından çeşitli tetkiklerle tanısı konulmaktadır. Akciğer kanserinin en sinsi 9 belirtisi vardır. En çok görülen akciğer kanseri belirtileri şu şekildedir;

  • Öksürük
  • Kanlı balgam
  • Ses değişikliği ve ses kısıklığı
  • Ödem
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Kronik yorgunluk
  • Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları

3 – Akciğerde Kitle Tedavisi Nedir?

Kanser ilk olarak akciğerde kitle oluşumuyla kendini göstermektedir. Farklı hücre türlerini temsil eden ve farklı tedavi gereksinimlerine ihtiyaç duyulan iki ana grupta akciğer kanseri incelenir. Tedavinin nasıl ilerleyeceğini karar vermek için doktorlar birden fazla test istemektedir. Böylelikle akciğerdeki kitlenin hangi türe ait olduğu belirlenir. Akcigerde kitle röntgende çıkar mı?

Akciğer kanseri tanısı konulabilmesi için öncelikle akciğer filmi ya da akciğer tomografisi çekilir. Daha sonra ise kesin tanı için PET çekimi tercih edilir. Uzman doktorlar akciğer kanseri tanısını koymak için birden fazla bölümün görüşünü almak isteyebilir. Bu doğrultuda ise bronkoskopi, iğne aspirasyonu ve torosentez gibi tetkiklerde istenir.

Tanısı konulan farklı mikroskobik özelliklere sahip iki ana akciğer kanseri çeşidi bulunmaktadır. Akciğer kanseri tedavisi seçimi kanserin türüne bağlı olarak seçilir. Kanser türleri şöyledir;

Akciğer Kanseri Türü Tedavi Şekli
Küçük hücreli akciğer kanseri Çoğunlukla sigara tüketimi bulunan ve sigara dumanına maruz kalanlar kişilerde görülür. Agresif bir şekilde metastaz yapan küçük hücreli akciğer kanserinde cerrahi tedavi seçenekleri nadiren kullanılır. Bu kanser türünde radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi ve akıllı ilaçlar tercih edilir.
Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri Daha yavaş büyüme eğilimi gösteren bir kanser türüdür. Bu kanser türünde ana tedavi olarak cerrahi tedavi yöntemleri tercihleri. Daha sonra ise radyasyon tedavisi veya kemoterapi uygulanır.

Akciğerde Kitle Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Cerrahi tedavi yöntemi tercih edilen akciğer kanseri tedavilerinde açık ve kapalı ameliyat yöntemi tercih edilmektedir. Ancak akciğer kanseri olan hastalarda kapalı ameliyat çoğunlukla tercih edilen bir yöntemdir. Tümörün boyutunun büyük olması ve kapalı ameliyatın tercih edilmediği durumlarda, akciğer kanseri açık ameliyat yöntemi tercih edilir.

4 – Akciğerdeki Kitle Kanser midir?

akciğerde-kitle

Akciğerde kitle büyümesi veya akciğerde kitle görünümü her zaman kanser olarak ilişkilendirilmeyebilir. Onkoloji ve göğüs hastalıkları gibi bölümler bu konuda daha net bilgiler vermektedir. Kitlelere sebep olan bazı akciğer hastalıkları olabileceği gibi enfeksiyon kaynaklı da akciğerde kitle bulunabilir.

Bir kere akciğer kanseri olan kişiler hiç kanser olmamış kişilere oranla daha fazla risk altındadır. Akciğerde kitle olması durumunda o kitlenin kanser riski olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

5 – Akciğerde Kitle Öldürür mu?

Öncelikle akciğerde bulunan kitlelerin kanser olup olmadığının teşhis edilmesi gerekir. Erken evrede teşhisi konulan kanserlerde tedavi şansı büyük oranda artış göstermektedir. Bu nedenle akciğer kanseri 1.evre belirtileri kendini göstermeye başladığında mutlaka bir uzman hekimden randevu alınarak tedaviye başlanmalıdır.

Dünya üzerinde en çok ölüme sebep olan hastalıkların başında akciğer kanseri gelmektedir. Ortalama olarak her yıl dünyada 1.3 milyon kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmektedir. Özellikle erkekler akciğer kanseri risk grupları içerisindedir.

6 – Akcigerde Kitle Kaç cm Olursa Tehlikelidir?

Akciğerde oluşan kitleler pozitron emisyon tomografisi, manyetik rezonans görüntüleme ve biyopsi gibi yöntemler ile teşhis edilmektedir. Kitlenin görüntüsü ve büyüklüğü uzman doktorlar tarafından incelenerek sonuca varılır.

Yapılan incelemeler ve kitlenin boyutu tıbbı müdahalelerin gerekli olup olmadığı hakkında bilgi verir. Akciğerde oluşan ve 3 cm’den büyük olan kitlelerde acil olarak cerrahi yöntemler tercih edilir.

7 – Zatürre Akciğerde Kitle Yaparmı?

akciğerde-kitle

Akciğerde kitle ve su toplaması son yıllarda sıklıkla görülen hastalıklar arasındadır. Bu kitlelere zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarının neden olduğu yönündeki söylentiler doğru değildir. Çünkü zatürre korkulduğu gibi kansere çevrilmemektedir. Ancak bazı akciğer hastalıkları daha sonra akciğer kanserine zemin oluşturabilecek durumdadır.

Özellikle akciğer enfeksiyonu geçiren ve sık sık zatürre olan kişilerin akciğer kanseri riskini göz önünde bulundurması gerekir. Düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmeli ve hastalığın var olması durumunda erken teşhis açısından adım atılmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Hırıltı, yüz bölgesinde oluşan ödem ve kilo kaybı gibi durumlar akciğerde kitle görülmesi belirtileri arasındadır. Son yıllarda giderek artış gösteren akciğer kanseri ve akciğerde bulunan kitleler ile ilgili en sık sorulan sorular şu şekildedir;

1 – Akciğerde Kitle Olursa Ne Olur?

Akciğerde kitle ne olabilir? Normal akciğer hücreleri anormal bir şekilde büyüyerek kanser hücreleri oluşturur. Bu kanser hücreleri zamanla akciğerde kitle meydana getirir. Öncelikle kitle akciğerde büyür. Daha sonra tedavi edilmediğinde ise göğüs duvarı, lenf bezleri, karaciğer, beyin ve kemik gibi birçok doku ve organa yayılır. Kanserin metastaz yapması durumunda ise tedavi zorlaşır.

2 – Akciğerdeki Kitlenin İyi Huylu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Çoğu durumda iyi huylu kitleler kansere dönüşmez. Ancak kanser olan nodüller çok yavaş büyüme gösterir. Bu doğrultuda iyi huylu bir nodül en az 2 yıl belli aralıklarla büyüyüp büyümediği yönünde takip edilmelidir. Doktorların yaptığı takip neticesinde hiç büyümeyen veya zamanla kaybolan kitleler iyi huylu olarak nitelendirilebilir.

3 – Akciğerde Kitle Nasıl Temizlenir?

İyi huylu olarak nitelendirilen akciğer kitlelerin yerleşim yerine göre uygun görülürse kapalı yöntem ameliyat ile alınır. Bu ameliyata Tek PORT VATS yöntemi denilir. Bazı durumlarda ise kanserin nefes borusuna çok yakın olan kısımları açık ameliyat ile alınabilir.

Prof. Dr. Semih Halezeroğlu akciğer kanseri ameliyatlarını başarılı şekilde gerçekleştirmektedir. Bilgiler için kendisi ile iletişime geçebilirsiniz.

4 – Akciğerdeki Kitle Kaç mm Olursa Tehlikelidir?

Akciğerde kitle görüntüsü durumun ciddiyeti hakkında net bilgiler verir. Genel olarak 3 mm’den küçük kitleler iyi huylu olma eğilimdedir. Bu kitleler cerrahi yöntemlerle çıkarılmaktadır. Ancak 20 mm veya daha büyük olan kitleler kötü huylu olma ihtimaline sahiptir. Bu nedenle daha gelişmiş yöntemlerle tetkik edilmesi gerekir.

5 – Akciğerde 6 cm Kitle Ne Demek?

Genellikle akciğerde kitle boyutu 5 ila 7 cm aralığındaysa, akciğer kanseri 2. evre olarak değerlendirilir. Tümörün 7 cm’den küçük olması fakat bu kanserli hücrelerin lenf düğümleri ya da bronşlara yayılmamış olması, yine kanserin evresini belirler. 2. evrede kanserli hücreler lenf düğümlerinin ve bronşların yakınına yayılmıştır.