Akciğer kanseri teşhisi; fizik muayene, farklı görüntüleme teknikleri ve biyopsi yöntemleri kullanılarak yapılır. Hastalık çoğunlukla erken evrelerde belirti vermediğinden, farklı hastalıklar için yapılan kontrollerde fark edilir. İleri evrelerde ise belirtiler ve şikayetler nedeniyle gerçekleştirilen muayene ile teşhis süreci başlar.
Akciğer kanseri teşhisi, tedaviye ne zaman başlanacağı konusunda temel belirleyicidir. Tanının erken konması, tedaviye erken başlanmasına imkan verir ve ilgili durum, başarı şansını ciddi anlamda artırır. Doğru ve erken teşhis için mutlaka deneyimli doktorların tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri teşhisi için gerçekleştirilen sürecin başlangıç noktası, genellikle ortaya çıkan belirtilerdir. Belirtiler, doğru şekilde yorumlandığında hastalığın erken teşhisi mümkün olur. Yaygın olarak görülen akciğer kanseri belirtileri aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Belirtiler | Açıklama |
Öksürük | Sürecin başında öksürük kuru ve hafif şiddettedir. Zaman içinde inatçı ve kronik bir hale gelir. Ayrıca öksürük ile birlikte kanlı balgam da görülebilir. Öksürük akciğer kanseri 1.evre belirtileri arasında yer aldığı gibi son evrede de görülebilir. |
Hırıltılı Solunum | Tümörün solunum yolunu daraltmasına bağlı olarak ortaya çıkar. |
Nefes Darlığı | Akciğerleri saran kanser, bu organın kapasitesini sınırlar ve nefes darlığı görülür. İleri evrede nefes darlığı çok daha şiddetlidir. |
Göğüs Ağrısı | Kanserli dokuların sinirlere yaptığı baskıya bağlı olarak görülür. Akciğer kanseri 2. evre belirtileri arasında olabileceği gibi tümörün konumu ve büyüklüğüne göre diğer evrelerde de ortaya çıkabilir. |
Ses Kısıklığı | Kanserli dokuların ses tellerine giden sinirlere yaptığı baskıya bağlı olarak oluşur. |
Enfeksiyon | Tümörün varlığı, enfeksiyon riskini ciddi anlamda artırır. Sık sık ve tekrarlayan şekilde akciğerlerde enfeksiyonlar görülür. Antibiyotik tedavileri geçici çözüm olur. |
Yüksek Ateş | Enfeksiyonlara bağlı olarak hastalarda 38 derecenin üzerindeki yüksek ateş görülür. |
Söz konusu belirtiler, farklı hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Dolayısıyla akciğer kanseri teşhisi için semptomların doğru şekilde yorumlanması, ancak deneyimli doktorlar tarafından yapılır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, bu alandaki deneyimli isimlerden biridir ve gerek teşhis sürecinde gerekse de tedavide yüksek başarı oranına sahiptir. Teşhis ve tedavi süreçlerine dair detaylı bilgi almak için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?
Akciğer kanseri teşhisi; fizik muayene, görüntüleme teknikleri ve biyopsi sürecinin sonunda konulur. Hastalığın evresine, tümörün konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak kullanılacak yöntemler farklılık gösterebilir.
Öncelikle akciğer kanserinin tedavisinde erken teşhisin büyük bir öneme sahip olduğu bilinmelidir. Hastalığın erken evrelerde belirti vermemesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, risk grubunda olan hastaların her yıl düzenli olarak kanser taramasından geçmesini önerir. Risk grubunda olan kişiler şunlardır:
- Birinci derece akrabalarında akciğer kanseri öyküsü olanlar
- 50-80 yaş aralığında bulunan ve sigara kullananlar (Sigarayı bırakmasının üzerinden 15 yıldan az geçenler de bu gruba dahildir)
- Pulmoner fibrozis veya KOAH olan hastalar
Kişiler, sigarayı bırakmalarının üzerinden 15 yıldan fazla süre geçmesi veya yaşlarının 81’i aşması durumunda risk grubundan çıkarılırlar. Buradaki temel amacın erken teşhis olduğu unutulmamalıdır. Taramalar da tamamen bu amaçla yapılır.
Akciğer kanseri teşhisi için izlenen yol ve yöntemler aşağıdaki gibidir:
1 – Fizik Muayene
Bu sürecin ilk adımı, şikayetlerle veya kontrol amaçlı olarak gelen hastalara yapılan fizik muayenedir. Fizik muayenede yakınmalar ve şikayetler dinlenir. Akciğer seslerinin doğal olup olmadığına bakılır. Ses kısıklığı, dış görünümdeki değişiklikler ve vücudun farklı bölgelerinde şişlikler kontrol edilir.
2 – Röntgen (Akciğer Grafisi)
Fizik muayene ile birlikte çoğunlukla akciğer grafisi de istenir. Ancak röntgen, sadece ileri evredeki ve büyük tümörlerin olduğu vakaların teşhis edilmesine katkı verir. Erken evredeki vakaları teşhis etmede yetersizdir. Dolayısıyla röntgenin temiz çıkması, kişinin kesin olarak akciğer kanseri olmadığı anlamına gelmemektedir.
Alışagelmiş check-up yöntemlerinde de bilindiği gibi akciğer grafileri çekilir. Bu yöntemin özellikle akciğer kanserinin yokluğu ile ilgili kesin bilgiler vermediği unutulmamalıdır.
3 – Bilgisayarlı Tomografi
Hastanın şikayetleri, risk grubunda olmaları ve fiziksel muayene bulguları nedeniyle bir şüphe oluşursa bilgisayarlı tomografi istenir. Bilgisayarlı akciğer tomografisi, milimetrik boyutlardaki lezyonlar da dahil olmak üzere akciğerlerin durumunu net şekilde ortaya koyar. Ayrıca göğüs boşluğundaki nefes borusu, kaburgalar, kalp ve yemek borusu gibi organların da incelenmesini sağlar.
Akciğer tomografisinin mutlaka deneyimli radyoloji uzmanları tarafından değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca daha önce çekilen bir tomografi varsa karşılaştırmalı olarak değerlendirme yapılması, akciğer kanseri teşhisi noktasında çok daha etkili sonuçlar verir.
4 – Biyopsi
Tomografi sonucunda kitle veya lezyon tespit edilirse bunun iyi veya kötü huylu olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Akciğer kanseri teşhisi sürecinin son adımı biyopsidir. Tümörün konumuna bağlı olarak biyopside kullanılan farklı yöntemler vardır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanır:
- İğne biyopsisi
- Bronkoskopi
- Cerrahi biyopsi (VATS)
Biyopsi ile alınan parça patolojiye gönderilir ve gelen sonuca göre kitlenin iyi veya kötü huylu olduğu net olarak ortaya çıkar.
Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akciğer kanseri teşhisi sonrasında tedaviye başlanır. Tedavi için öncelikle cerrahi yöntemler tercih edilir. Hastalığın erken evrede olması ve tümörün sınırlı alanda bulunması durumunda cerrahi yöntemle çıkarılmasına karar verilir. Ardından ise kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer kanser tedavileri uygulanır.
Akciğer Kanseri Teşhisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Akciğer kanseri teşhisi hakkında sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi Nedir?
Hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, öksürük, kanlı balgam, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ses kısıklığı ve yüksek ateş en sinsi belirtiler olarak kabul edilir.
2 – Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?
Akciğer kanseri teşhisi; fizik muayene, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi süreci ile konulur. Hastaların durumuna, tümörün konumuna ve büyüklüğüne göre bu süreç farklılık gösterir.
3 – Kadınlarda Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda görülen belirtiler, genel semptomlardan farklı değildir. Ancak hastalığın üreme sistemine metastaz yapması durumunda, erkeklerde görülmeyen belirtiler ortaya çıkabilir.
4 – Akciğer Kanseri 4. Evre Ölüm Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Akciğer kanseri 4. evre belirtileri hastalığın metastaz yapması ve yayılması ile ortaya çıkar. Bu dönemdeki semptomlar, çok daha şiddetlidir.
5 – Erken Akciğer Kanseri Teşhisi Neden Önemlidir?
Erken teşhis, kanserin henüz yayılmadan tespit edilmesini sağlar. Bu tip durumlarda kanserli bölge cerrahi operasyonla alınır ve tedavideki başarı oranı ciddi anlamda artar.