Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavi Yöntemleri

Akciğer kanserinde uygun tedaviye karar vermek için birçok branştaki uzman doktorların birlikte değerlendirme yapması önerilir.

Akciğer kanseri tedavisi; hastanın genel durumu, hastalığın evresi, türü, tümörün büyüklüğü ve konumuna bağlı olarak farklı yöntemlerle yapılır. Erken evredeki hastalarda cerrahi yöntemlere öncelik verilir ve kanserli dokunun çıkarılması hedeflenir. Hastalığın daha geniş alana yayıldığı ileri evrede ise akciğer kanseri tedavisi için kemoterapi gibi sistemik tedaviler tercih edilir.

Tedavi için kullanılan yöntemler; cerrahi teknikler, akıllı ilaçlar, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi şeklinde özetlenebilir. Ancak hastalara bu akciğer kanseri tedavileri seçeneklerinden hangisinin veya hangilerinin uygulanacağına göğüs cerrahisi, medikal onkoloji, patoloji, radyasyon onkoloji, göğüs hastalıkları ve nükleer tıp uzmanlarının yer aldığı bir kurul tarafından karar verilir.

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer Kanseri Tedavisi
Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi için uygulanan farklı yöntemler vardır. Söz konusu yöntemlere ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:

1 – Cerrahi Yöntemler

Ameliyat, en etkili akciğer kanseri tedavisi olarak dikkat çeker. Burada temel amaç, kanserin yayıldığı dokunun çıkarılarak alınmasıdır. Açık ve kapalı olmak üzere farklı ameliyat yöntemleri vardır. Kapalı yöntemlere engel bir durum olmadığı sürece açık ameliyat yöntemi tercih edilmez. Ancak bazı vakalarda açık ameliyat tek seçenektir.

Cerrahi yöntemler, çoğunlukla hastalığın geniş bir alana yayılmadığı durumlarda tercih edilir. Birinci evrede yaygın olarak kullanılan akciğer kanseri tedavisi yöntemidir. İkinci ve üçüncü evrede ise bazı hastalarda uygulanır. Son evrede tercih edilmesi ise nadiren görülür. Dördüncü evrede ameliyat kararı, hastaların yaşam kalitesinin artmasına yönelik olarak alınır.

Akciğer kanseri ameliyatında hastalığın durumuna göre farklı işlemler yapılır. Yapılan işlemlere dair kısa detaylar şu şekildedir:

  • Segmentektomi, küçük bir akciğer segmentinin çıkarılmasını içerir. Geriye kalan bölüm, hastanın solunum ihtiyacını rahatlıkla karşılar.
  • Lobektomi, bir akciğer lobunun çıkarılmasıdır. Bu işlem öncesinde geriye kalan bölümün solunum ihtiyacı için yeterli olup olmadığına bakılır.
  • Pnömonektomi, akciğerlerden birinin tamamen çıkarılmasıdır. Hastanın bir akciğerle hayatını devam ettirebilecek olması durumunda tercih edilir. Nadiren kullanılan bir yöntemdir.

Akciğer kanseri tedavisi kapsamında yapılan ameliyatta hangi işlemin tercih edileceği, tamamen kanserin yayılımı ile ilgilidir.

2 – Kemoterapi

Kemoterapi, damar yolu ile hastalara güçlü ilaçların verilmesini içeren bir yöntemdir. Söz konusu yöntemde verilen ilaçlar, hastalığın yayılmasını yavaşlatır veya tamamen durdurur. Hızlı çoğalan tüm hücrelere yönelik bir tedavi olduğundan hastaların saçları, ciltleri ve hızlı çoğalan diğer dokuları da ilgili tedaviden etkilenir. Yan etkileri yüksek olan bir yöntemdir.

Medikal onkoloji uzmanı tarafından planlanan bu akciğer kanseri tedavisi, çoğunlukla 3 haftalık periyotlarla kürler halinde alınır. Hastalığın evresine ve türüne göre kullanılan ilaçlar, kür sayısı ve sıklık farklılık gösterir.

3 – Radyoterapi

Yüksek enerjili ışınların kullanılarak kanserli hücrelerin yok edildiği bir yöntem olarak dikkat çeker. Uygulandığı noktadaki diğer sağlıklı hücrelere de zarar verir. Bundan dolayı radyasyon onkolojisi uzmanı tarafından hassas şekilde planlanarak uygulanır. Akciğer kanseri tedavileri içinde yer alan radyoterapi, Işın tedavisi ve radyasyon tedavisi gibi isimlerle de bilinir.

4 – Akıllı İlaçlar

Biyopsi ile alınan parçanın patoloji sonuçlarına göre uygulanan bir tedavidir. Bu tedavide kullanılan ilaçlar, kanserli hücrenin akıllı ilaca yanıt verecek reseptör veya molekülünün olması durumunda tercih edilir. Akciğer kanseri tedavileri içerisinde yer alan bu seçenek kemoterapiden farklı olarak direkt kanserli hücreleri hedefler ve yan etkileri çok daha az olur.

5 – İmmünoterapi | Akciğer Kanseri Tedavileri

Bağışıklık sisteminin kanserli hücrelerle daha etkili bir şekilde mücadele etmesi için uygulanan bir yöntemdir. Adından da anlaşılacağı üzere bağışıklık sistemine yöneliktir. Akciğer kanseri tedavileri içerisindeki önemli seçeneklerdendir.

Akciğer Kanseri Ameliyatı

Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi için en etkili yöntemlerden biri cerrahi yöntemlerdir. Cerrahi yöntemlerin kendi içerisinde açık, VATS ve robotik olmak üzere farklı türleri vardır. Bunlara dair detaylar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Yöntem Açıklama
Açık Ameliyat Göğüsün yan bölümünden açılan büyük bir kesi ile akciğerlere ulaşılır ve kanserli dokular çıkarılarak alınır. Hastaların prosedürden sonra 6-8 gün hastanede kalması gerekir. İyileşme süresi uzun, riskleri fazla olan bir yöntemdir. Zorunlu olmadıkça tercih edilmez.
Tek Port VATS Kapalı yöntem olarak bilinen tekniktir. Yaklaşık 5 cm büyüklüğündeki tek bir kesi üzerinden işlem yapılır. Hastalar ortalama 3-4 gün hastanede kalır. Akciğer kanseri tedavileri kapsamında yaygın olarak tercih edilir.
Robotik Cerrahi Özel bir cihaz üzerinden ameliyatın kapalı olarak yapıldığı yöntemdir. VATS yönteminde olduğu gibi riskleri düşük, iyileşme süresi ise kısadır.

İlgili tedavilerin başarısında doktor deneyimi ve uzmanlığının büyük bir önemi vardır. Göğüs cerrahisi alanındaki uzmanlığı ile dikkat çeken Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, akciğer kanseri ameliyatlarında yüksek başarı oranına sahiptir. Akciğer kanseri tedavisi ve ameliyat yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.

Akciğer Kanseri 4. Evre Kurtulma Şansı

Akciğer Kanseri Tedavisi

Son evrede hastalığın metastaz yapması ve daha geniş bir alana yayılması, tedaviyi zorlaştırır. Ancak doğru planlanan bir akciğer kanseri tedavisi ile hastaların yaşam kalitelerinin ve sürelerinin artırılması mümkündür. Ancak her vakanın kendi içerisinde özel olduğu ve farklı yaklaşımlar gerektirdiği unutulmamalıdır.

Akciğer Kanseri Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Akciğer kanseri tedavisi ile ilgili sık sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Akciğer Kanseri Tedavisi Var Mı?

Akciğer kanseri, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Özellikle akciğer kanseri 1.evre belirtileri veya farklı nedenlerle yapılan erken teşhis durumunda tedavideki başarı şansı çok yüksektir. Tedavi sürecinde istenen sonucun alınması için doktor deneyimi de büyük bir öneme sahiptir.

2 – Akciğer Kanseri Öldürür Mü?

Hastalığın ileri evrede teşhis edilmesi ve tedaviye zamanında başlanmaması, ölüm de dahil olmak üzere farklı sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Ancak doğru akciğer kanseri tedavileri sayesinde hastalık kontrol altına alınarak hastaların yaşam süreleri artırılır.

3 – Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, sık tekrarlayan enfeksiyon, yüksek ateş ve ses kısıklığı yaygın olarak görülen belirtilerdir. Hastalığın evresine göre söz konusu belirtiler ve şiddetleri farklılık gösterebilir. Akciğer kanseri 4. evre belirtileri, diğer evrelere kıyasla çok daha belirgin ve şiddetlidir.

4 – Akciğer Kanseri 4. Evre Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Son evrede görülen belirtiler daha şiddetli olduğu için bunlar ölüm belirtileri olarak nitelendirilir.

5 – Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın tedavisi evrelere göre farklılık gösterir. 1. evre akciğer kanseri tedavisi için öncelik cerrahi yöntemlerdedir. Hastalığın daha geniş alana yayıldığı son evrede ise cerrahi yöntemlerin kullanımı çoğunlukla mümkün olmaz. Akciğer kanseri tedavileri; cerrahi yöntemler, kemoterapi, akıllı ilaçlar, radyoterapi ve immünoterapi gibi yöntemlerle yapılır.