Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi; hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bakılarak farklı yöntemlerle yapılır. Cerrahi yöntemler, kemoterapi, immünoterapi, radyoterapi ve akıllı ilaçlar bu noktada öne çıkan tedavi seçenekleridir. Bunlardan uygun olanlar çoğunlukla kombine bir şekilde uygulanır. Temel hedef, akciğerlerin kanserli hücrelerden tamamen temizlenmesidir.

Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır?

akciger-kanseri-tedavisi
akciger-kanseri-tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi için öncelikle hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Akciğer kanserinin teşhisi için her zaman çok kolay değildir. Özellikle erken evrelerde hastalığın neredeyse hiç belirti vermemesi, teşhisi zorlaştırır. Akciğer kanserinde tanı için izlenecek adımlar şu şekildedir:

  • Yakınmaları ve şikayetleri ile gelen hastaların fiziki muayeneleri yapılır ve akciğer sesleri dinlenir. Bununla birlikte röntgen istenir.
  • Röntgende tümör veya tümörle ilişkili olabilecek görünümler tespit edilirse hastadan akciğer tomografisi (BT) istenir.
  • Bilgisayarlı tomografi, tümör ve benzeri yapıları gösterdiği gibi daha küçük boyutta olan nodüllerin de görülmesi sağlar.
  • Akciğer grafisi ve tomografisine göre tümörün yayılımı ve lokalizasyonu önemli ölçüde ortaya çıkar. Bu aşamadan sonra ise tespit edilen kitlenin iyi veya kötü huylu olup olmadığına ilişkin biyopsi yapılır.

Hastalığın net olarak ortaya konması ve akciğer kanseri tedavisi planlaması için biyopsi kritik öneme sahiptir. Biyopsi için kullanılan yöntemler, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Yöntemler Açıklama
Bronkoskopi Merkezi bronşlarda ve ana solunum yollarına yakın noktalardaki kitlelerde uygulanır. Solunum yolu boyuncu ilerlenerek esnek bir tüp olan bronskop ile işlem gerçekleştirilir.
İğne Biyopsisi Akciğerlerin dış kısmında yer alan tümörlerde tercih edilir. Ultrason ve BT rehberliğinde bir iğne ile tümöre girilerek hücreler aspire edilir.
Tru-Cut Ultrason ve BT rehberliğinde ciltten girilerek uç noktalardaki kitlelerden parça alınmasını sağlar. Parçalar, hastalığa ilişkin çok detaylı bilgi verir.
Torasentez Akciğer zarında sıvı birikmesine neden olan tümörlerin varlığında kullanılır ve ilgili sıvı örneğinin alınmasını içerir.
Toraskopi Göğüs duvarından açılan küçük kesiler üzerinden işlem yapılır. VATS tekniğinin kullanıldığı bir yöntemdir.

Akciğer kanseri 1.evre belirtileri olmadığı veya çok düşük şiddette olduğu için burada bahsedilen süreçler çoğunlukla ileri evrelerde gerçekleştirilir ve kesin tanı, bu adımların ardından konulur.

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

akciger-kanseri-tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi için kullanılan farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlere ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:

1 – Cerrahi Tedavi

Akciğer kanseri tedavisi içerisindeki en etkili yöntemlerden biri olan cerrahi tedavi, erken evredeki hastalarda uygulanır. İleri evre hastalarında ise nadiren kullanılabilen bir yöntemdir. 1. evre akciğer kanseri tedavisi denildiğinde akla gelen ilk seçenek olan cerrahi yöntemler, tümörün tamamen çıkarılmasını hedefler. Dolayısıyla yayılımın fazla olmadığı vakalarda kullanılabilir. Çoğunlukla da küçük hücreli olmayan akciğer kanseri için uygulanır.

Cerrahi yöntemin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlar; sadece kanserli bölümün ve çevresindeki küçük kısmın çıkarılmasını sağlayan segmentektomi veya wedge rezeksiyon, bir lobun çıkarılmasına yönelik olan lobektomi ve akciğerlerden birinin çıkarılmasını hedefleyen pnömonektomi şeklindedir.

Cerrahi tedavi, her hasta için uygun değildir. Hastaların sadece %20’lik kısmı bu tedaviden yararlanma imkanı yakalar.

2 – Radyoterapi (Radyasyon Tedavisi)

Yüksek enerjili ışınların kullanılarak kanserli hücrelerin yok edilmesine yönelik bir işlemdir. Özel cihazlarla uygulanır. Cerrahi işlemden sonra bölgenin tamamen temizlenmesi veya tümörün küçültülmesi için tercih edilir. Sağlıklı dokulara da zarar verme olasılığı bulunduğundan akciğer kanseri tedavisi kapsamındaki uygulaması sınırlıdır.

3 – Kemoterapi

Sistemik bir akciğer kanseri tedavisi olarak dikkat çeker. Damar yolu ile verilen etkili ilaçlarla uygulanır. Bu ilaçların yan etkilerinin fazla olması nedeniyle, uygulama çoğunlukla bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilir. Hastaların yaşam kalitesinin artırılması, adjuvan tedavi olarak hastalığın tekrarlama riskinin ortadan kaldırılması, neo adjuvan tedavi olarak da cerrahi işlem öncesinde tümörün küçültülmesi için uygulanabilir.

4 – Akıllı İlaçlar

Kanser hücrelerinin büyüme ve yayılmasında etkili olan molekülleri veya genleri hedefleyen ilaçlardır. Hedefe yönelik, yani direkt olarak kanser hücrelerini etkilemesi nedeniyle yan etkileri, kemoterapiye kıyasla çok daha azdır.

5 – İmmünoterapi

Bağışıklık sisteminin güçlendirilerek kanser hücreleri ile daha etkili bir şekilde savaşmasını sağlamaya yönelik bir akciğer kanseri tedavisi seçeneğidir. İleri evre hastalarda daha fazla tercih edilir.

Bu tedaviler bazen tek başına, bazen ise birkaçının kombinesi şeklinde uygulanır. Göğüs cerrahisi ev onkoloji uzmanı gibi farklı doktorlar bu süreçte aktif olarak yer alır. Tedavinin başarısında doktor seçimi çok önemlidir ve deneyimli doktorların tercih edilmesi gerekir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu da bu isimlerden biridir ve akciğer kanseri tedavisi alanında ciddi bir deneyime sahiptir. Konuya ilişkin daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman profesörle iletişime geçebilirsiniz.

Akciğer Kanseri Ameliyatı

Akciğer kanseri ameliyatı, tümörün lokalize olduğu vakalarda tercih edilir. İleri evre vakalarda nadiren kullanılır ve bu tip durumlarda genellikle semptomların hafifletilmesi hedeflenir. Tedavi öncesinde hastalara solunum testleri yapılır. Yürüme testi, kardiyak değerlendirme ve perfüzyon sintigrafisi çekimi gibi test ve tetkiklerle hastaların cerrahi işleme uygun olup olmadıkları belirlenir.

Uzak metastaz olmaması ve kanserin lenf noduna sıçramaması da cerrahi işlemin şartlarındadır. Bundan dolayı ameliyat sırasında lenf nodları örneklenir ve hemen patolojiye gönderilir. Hasta ameliyat masasındayken patolojiden yanıt gelir ve lenf nodunda kanser olmaması durumunda ameliyata devam edilir. Lenf nodunda kanser olması durumunda ise ameliyat sonlandırılır.

Akciğer kanseri tedavisi kapsamındaki ameliyatta zorunluluk olmadığı sürece kapalı yöntem (VATS veya RATS) tercih edilir. Kapalı yöntemde göğüs bölgesine büyüklükleri ortalama 1 cm olan 3-4 adet kesi açılır ve bunların birinden kamera, diğerlerinden ise tıbbi cihazlar gönderilerek tedavi gerçekleştirilir.

Akciğer Kanseri 4. Evre Kurtulma Şansı

Akciğer kanseri 4. evre ölüm belirtileri bazı vakalarda son derece şiddetlidir. Bu tip durumlarda hastalıktan kurtulma şansı olup olmadığı merak edilir. Son evrede uygulanacak tedavilerle hastaların sağ kalım süreleri artırılır. Ayrıca semptomlardan kaynaklı yaşanan sorunlar da hafifletilir. Hastaların tamamen kurtulma şansları ise her zaman vardır. Ancak son evredeki akciğer kanseri tedavisi başarı oranı, erken evrelere kıyasla biraz daha düşüktür.

Akciğer Kanseri Öldürür Mü?

akciger-kanseri-tedavisi

Bu hastalık son derece ciddidir ve ileri evrelerde hastalar için yaşamı tehdit edici olur. Akciğer kanseri tedavisi ile bu tehdidin ortadan kaldırılması veya hastaların yaşam sürelerinin uzatılması mümkündür. Ancak bu süreçte doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. İlgili durum ise doktor seçimini önemli hale getirir.

Akciğer Kanseri Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri tedavisi ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri; akciğer hücrelerinin genetik mutasyona uğrayarak hızlı şekilde çoğalması ve anormal dokuları meydana getirmesidir. Kanser hücrelerinin oluşturduğu dokular ilk olarak lokalizedir, ancak kısa süre içerisinde önce akciğerleri ve lenf düğümlerini sarar, daha sonra ise diğer organları etkiler. Akciğer kanseri tedavisi için erken teşhis ve tedaviye hızlı şekilde başlanması bundan dolayı önemlidir.

2 – Akciğer Kanseri Neden Olur?

Sigara, pasif içicilik, kimyasal maddeler, radyasyon, radon gazı ve hava kirliliği başlıca nedenlerdir. Bu nedenler, hastalığa ilişkin riski artırır, ancak her zaman kansere neden olmayabilir.

3 – Akciğer Kanseri Tedavisi Var Mı?

Akciğer kanseri tedavisi vardır. Uygulanan başlıca tedavi yöntemleri; cerrahi işlem, kemoterapi, radyoterapi (ışın tedavisi), akıllı ilaçlar (hedefe yönelik tedavi) ve immünoterapi şeklindedir. Akciğer kanseri olan kişilerin durumuna, tümörün yayılımına bakılarak bu tedavilerden uygun olanlar tek başına veya diğerleri ile birlikte kombine şekilde uygulanır.

4 – Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir?

Hastalığın 4 evresi vardır. İlk evrede hastalık lokalize bir bölgededir ve tümörün boyutu 3 cm altındadır. İkinci evrede tümör boyutu 4-7 cm arasındadır ve hastalık yakın lenf düğümlerine sıçramış olabilir. Üçüncü evrede tümör daha büyüktür ve kanserin uzak lenf düğümlerine sıçrama olasılığı bulunur. Dördüncü evrede ise artık kanser farklı organlara sıçramıştır. Akciğer kanseri tedavisi, bu evreler dikkate alınarak planlanır.

5 – Akciğer Kanseri Türleri Nelerdir?

Hastalığın kendi içerisinde iki farklı türü vardır. Bunların ilki; küçük hücreli akciğer kanseri olup, son derece agresif bir türdür ve hızlı yayılır. Diğeri ise küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olup, nispeten daha yavaş yayılır ve vakaların %85’lik kısmını oluşturur.

6 – Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer kanseri tedavisi; cerrahi yöntem, kemoterapi, radyoterapi ve akıllı ilaçlar gibi farklı tedavi yöntemleri ile gerçekleştirilir. Hastaların durumuna göre bu yöntemlerden uygun olanlar tercih edilir ve çoğunlukla multidisipliner bir yaklaşım izlenir.

7 – Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Öksürük, nefes darlığı, kilo kaybı, göğüs ağrısı, iştahsızlık, ses kısıklığı ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları başlıca belirtilerdir. Bu belirtiler, evrelerle birlikte şiddetlenir. Bundan dolayı akciğer kanseri 4. evre belirtileri oldukça şiddetlidir ve hastaların yaşam kalitelerini olumsuz etkiler.