Akciğer Kanseri Nedir

Akciğer Kanseri Nedir? En Önemli Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri nedir çok yaygın olması sebebiyle araştırma konusu olmuştur. Çünkü dünya çapında kansere bağlı ölümler için oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Akciğer kanseri kısaca, akciğer dokularında kontrolsüz hücre büyümesi şeklinde tanımlanır. Ve zamanında müdahale edilmezse diğer organlara kolayca yayılabilen bir kanser türüdür.

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer Kanseri Nedir
Akciğer Kanseri Nedir

Son yıllarda kanser hastalıklarının hızla artmasıyla akciğer kanseri nedir sorusu da sıkça aranan konular arasında yerini almıştır. Halk arasında genelde sigara içenlerin başına gelen bir kanser türü olarak bilinen akciğer kanseri hava yollarını kaplayan ve hücrelerde başlayarak akciğer dokusunda meydana gelen bir kanser çeşididir. Pek çok belirti ile kendini gösteren bu kansere dair tüm bilgiler aşağıda verilmiştir.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nedir?

Akciğer kanseri nedir sorusunun cevabını öğrendikten sonra belirtilerini bilmem erken teşhis için oldukça önemlidir. Eğer aşağıdaki semptomların bir veya birkaçını hissediyorsanız mutlaka göğüs hastalıkları bölümüne başvurmalısınız.

  • Git gide artan öksürük ve geçmeyen öksürük: Hastalar uzun ve haftalarca süren öksürüğe genelde omuz ve kolun altına doğru uzanan göğüs ağrısının eşlik ettiğini söyler.
  • Az da olsa kan öksürmek: Kanlı öksürük mutlaka doktora görünülmesi gereken bir durumdur. Akciğer kanserlerinde, bronşit veya zatürre gibi hastalıklarda bu durumla karşılaşılabilinir.
  • Nefes darlığı: Nefes alamamak veya solunum zorluğu çekmek bu hastalığın habercisi olabilir. Ayrıca akciğer kanseri olan 10 kişiden 9’u nefes darlığı şikayeti yaşamaktadır.
  • Göğüs ağrısı: Geçmeyen ve uzun süren gülme veya derin solunum ile kötüleşen göğüs ağrısı akciğer kanseri belirtisi olabilir.
  • İstemsiz kilo kaybı: Ani kilo kaybı yaşıyorsanız bu bir kanser belirtisi olabilir. Özellikle kanserlerinde 10 hastadan 6’sında ani kilo kayıpları yaşanmaktadır.
  • Ses kısıklığı, değişikliği: Ses kısıklığının pek çok nedenleri olabilir. Ancak akciğer kanserindeki ses kısıklığında tümör ses tellerini kontrol eden siniri etkiler ve ses kısıklığına yol açar.
  • Baş ağrısı, kemik ve eklem ağrıları, halsizlik, hareketlerde kısıtlanmalar, el ve ayak parmaklarında şişkinlik, sürekli ve sık solunum yolları enfeksiyonu gibi sorunlarda bazı hastalarda görülmüştür.

Akciğer Kanseri Nasıl Evrelenir?

Akciğer kanseri nedir öğrendikten sonra kanser hastalarında önem arz eden evreler nelerdir? Hangi tedavinin uygulanacağını belirlemek için evreler oldukça önemlidir. Doktorlar bu evrelere göre farklı tedaviler uygular. İşte bu evreler kendi içerisinde ikiye ayrılır.

  • Küçük Hücreli Akciğer Kanseri: Akciğer kanserinin %15’ini oluşturmaktadır. Genelde sigara içenlerde görülmektedir. Oldukça agresif bir bölgedir. Hızlıca yayılan bir çeşittir. Kemoterapi ile tedavi edilir.
  • Küçük Dışı Hücreli Akciğer Kanseri: Akciğer kanserlerinin %85’ini oluşturur. Ancak bu gurup içerisinde bazı farklı kanser türleri de vardır. Diğer kanser türüne göre daha hızlı ilerler. Erken evrelerde teşhis edilirse sağ kalma ihtimali çok yüksektir. Gerekirse radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi yöntemler uygulanabilir.

Akciğer Kanseri Neden Olur?

Akciğer Kanseri Nedir

Akciğer kanserine neden olan ve ilk sırada yer alan şey sigaradır. Hem aktif sigara kullananlar hem de pasif içici konumunda olanlar akciğer kanseri riski bulunan kişilerdir. Ancak hiç sigara kullanmayan kişilerde de ortaya çıkabilir. Daha önce herhangi bir kanser tedavisi görmüş kişiler göğüs bölgesine radyasyon aldıysa bu durum da akciğer kanseri riskini artırır. Ailede akciğer kanseri geçmişinin olması da bu durumu tetikleyebilir.

Radon gazı adı verilen ve hayatın her yerinde solunan bu hava da akciğer kanserine sebep olabilir. Hava kirliliği, beslenme ve yaşam tarzı da diğer sebeplerdendir. Ayrıca yaş faktörü de oldukça bu süreci etkiler. Erkeklerde de kadınlara göre daha yaygın görülmektedir.

Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?

Akciğer kanseri nedir araştırma konularından birisi de teşhis sürecidir. Doktor gerekli gördüğü durumlarda aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak kesin teşhisi koyar. Bu yöntemler şöyledir:

Görüntüleme Teknikleri

Doktor akciğer tümörünün çeşitli görüntüleme yöntemleri ile tespit edebilir. Küçük lezyonlar tomografi, X-ray gibi yöntemlerle belirlenmektedir.

Balgam Sitolojisi

Geçmeyen ve artan balgamlı öksürüklerde doktor gerek görürse balgam mikroskopla incelenebilir. Balgam ile de tümör varlığı tespit edilebilir.

Doku Örneği

Anormal durumlardan şüphelenildiğinde biyopsi ile hücrelerin örneği alınır ve incelemeye gönderilir.

Solunum Fonksiyon Testi

Akciğerin durumunu değerlendirmek amacıyla yapılır. Amaç ise akciğerin cerrahi müdahaleyi kaldırıp kaldıramayacağıdır.

PET Taraması

Vücutta bulunan aktif kanser hücrelerini göstermektedir. Kanserin yayılımını değerlendirmek amacıyla kullanılmaktadır.

Akciğer Kanseri Erken Tanı Önemli midir?

Akciğer Kanseri Nedir

Her hastalıkta olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Yalnızca akciğer kanseri nedir bilmek yetmez. Erken tanı hayat kurtarır ifadeleri basit ama oldukça önemli bir ifadedir. Akciğer kanseri genelde kemik, karaciğer, beyin ve böbrek üstü bezlerinde hızla yayılım gösterdiği için erken tanı oldukça önemlidir.

Oldukça sinsi olan akciğer kanserinde hiç belirtiler de görülmeyebilir. Eğer aile öykünüzde varsa veya şüpheniz varsa mutlaka Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile görüşmelisiniz.

Akciğer Kanseri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri nedir, belirtileri, tedavi yöntemi gibi önemli pek çok bilgiye yukarıda ulaşılabilir. Bu konuda diğer merak edilenlerde aşağıda verilmiştir.

1 – Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri nedir sorusu en kısa Normal akciğer dokusunda olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalan ve akciğerde kitle oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır şeklinde açıklanır.

2 – Sigara İçmeyenler Hangi Sıklıkla Kontrol Olmalıdır?

Ailesinde kanser öyküsü olanlar ancak sigara kullanmayanlar özellikle 40 yaşından sonra yılda bir kere rutin kontrollerinde kesinlikle yaptırmalıdır.