Akciğer Kanseri Ameliyatı

Akciğer Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır? Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Bu sayfa akciğer kanseri ameliyatları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Açık akciğer kanseri ameliyatları ve kapalı akciğer kanseri ameliyatları hakkında ayrıntılı bilgiler yer alır.

Akciğer kanseri ameliyatı, cerrahi bir işlemle tümörün dışarı çıkarılmasını sağlayan prosedürdür. Bu prosedür, açık ve kapalı olmak üzere farklı yöntemlerle yapılır. Tümörün büyüklüğü ve konumu engel oluşturmadığı sürece kapalı yöntemler tercih edilir. Riskin az, iyileşme sürecinin daha kısa olması bu durumun temel nedenidir. Ancak kapalı yöntemlerin tercih edilebilmesi için doktorun ilgili yöntemlere ilişkin uzmanlığı ve deneyimi de önemlidir.

Hangi Durumlarda Akciğer Kanseri Ameliyatı Yapılır?

Akciğer Kanseri Ameliyatı
Akciğer Kanseri Ameliyatı

Akciğer kanseri olan hastaların ameliyata uygun olması, çok önemli bir şanstır. Zira tek seferde tümörün tamamen veya çok büyük oranda dışarı çıkarılması, tedavinin başarı oranını önemli ölçüde artırır. Buna karşın hastalığın erken evrelerde neredeyse hiç belirti vermemesi, hastaların sadece küçük bir kısmının ameliyat için uygun aday olmasına neden olur. Araştırmalar, her 5 hastadan sadece 1 tanesini ameliyat için uygun olduğunu göstermektedir.

Akciğer kanseri ameliyatı kararı alınabilmesi için hastaların sağlaması gereken şartlar vardır. Söz konusu şartlara dair detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Şartlar Açıklama
Metastaz Teşhis sonrasında PET-BT çekilerek vücudun diğer bölgelerine sıçrayan bir kanserin olup olmadığına bakılır. Cerrahi işlem, ancak metastazın olmadığı vakalarda tercih edilir. Dolayısıyla ameliyatın evre I, evre II ve evre III için uygun olduğu ifade edilebilir.
Tümör Yayılımı Hastalık, hızla yayılma eğilimi gösterir. Hem akciğer içerisinde hem de komşu organ ve dokularda ilgili yayılım devam eder. Ameliyat için tümörün tamamının çıkarılabilir olması ve kanser hücrelerinin yemek borusu, aort, omurga, kalp ve büyük damarlar gibi bölümlere sıçramaması gerekir.
Genel Durum Her cerrahi işlemde olduğu gibi burada da hastaların kalp ve solunum fonksiyonlarının ameliyat için uygun olması şartı aranır.

İlgili şartların sağlanmaması durumunda cerrahi yöntemler tercih edilmez. Ayrıca yapılan ameliyatların önemli kısmı erken evrededir. İleri evrede cerrahi işlemler, büyük oranda tedavi amaçlı olarak değil, hastaların yaşam kalitesinin artması için uygulanır.

Akciğer Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Akciğer Kanseri Ameliyatı

Akciğer kanseri ameliyatı, kendi içerisinde açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Her iki seçenekte de temel amaç, kitlenin vücut dışına çıkarılmasıdır. Ancak riskin az ve iyileşme süresinin kısa olması nedeniyle öncelik kapalı yöntemlere verilir. Yapılan cerrahi işlemlere bakıldığında, yaklaşık olarak %80’inden fazlasının kapalı yöntemle, diğer kısmının ise açık teknikle ameliyat edildiği görülür.

Açık ameliyat, geleneksel adımlar izlenerek gerçekleştirilir. Söz konusu adımlar, aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Hastalar genel anestezi altına alınır.
  • Göğüsün yan kısmından büyük bir kesi açılır ve akciğerlere ulaşılır.
  • Kanserli bölüm özel bir tıbbi alet kullanılarak kesilerek çıkarılır.
  • Kesilen kısım, yine tıbbi cihazla yapıştırılır (veya dikilir). Böylece hava kaçağı olmaması sağlanır.
  • Kesi kapatılarak işlem tamamlanır.

Açık akciğer ameliyatı riskleri, başta kesinin büyüklüğü olmak üzere farklı nedenlere bağlı olarak daha fazladır. Buna ek olarak açık akciğer ameliyatı iyileşme süresi de uzundur.

Kapalı ameliyatta ise VATS ve robotik cerrahi gibi farklı yöntemler vardır. Bu prosedürde göğüsün uygun noktasından küçük bir kesi (4-5 cm) açılarak özel tıbbi aletler yardımıyla işlem yapılır. İşlemler, ilgili bölgeye gönderilen bir kameradan elde edilen görüntülerle yapılır.

Kapalı akciğer kanseri ameliyatı, farklı avantajlara sahiptir. Ancak ilgili yöntemin uygulanabilmesi için tümörün boyutu ve konumunun uygun olması gerekir. Buna ek olarak cerrahın da kapalı yöntem konusunda deneyimini bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, tek port VATS başta olmak üzere kapalı yöntemlerdeki deneyimi ile dikkat çeker. Tedavi ve ameliyat süreçlerine ilişkin detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Akciğer Kanseri Ameliyatı Türleri

Akciğer Kanseri Ameliyatı

Akciğer kanserine yönelik yapılan cerrahi işlemde tümörün olduğu bölge kesilerek çıkarılır. Kesilen bölgenin büyüklüğüne göre prosedürler farklı şekilde isimlendirilir. Yaygın olarak yapılan bazı ameliyat türleri şu şekildedir:

1 – Segmentektomi

Cerrahi işlemle akciğer segmentinin çıkarıldığı prosedürdür. Söz konusu prosedür, akciğerin solunum kapasitesini sınırlı seviyede düşürür ve solunum fonksiyonu kısıtlı olan hastalarda dahi uygulanabilir.

2 – Lobektomi

Kanseri bir lobun çıkarıldığı cerrahi işlemdir. Yapılan cerrahi işlemlerin önemli kısmını lobektomi oluşturmaktadır. Tümörün yayıldığı lob dışarı alınır ve işlem tamamlanır. Sağ akciğer; üst, orta ve alt olmak üzere üç lobdan oluşurken, sol akciğer ise alt ve üst olmak üzere iki lobdan meydana gelir.

3 – Bilobektomi

İki lobun aynı anda çıkarılmasını içeren işlemdir ve sadece sağ akciğere yönelik olarak uygulanır. Sol akciğer toplamda iki lobdan oluştuğu için iki lobun aynı anda alınması, akciğerin tamamının alınması anlamına gelir. Söz konusu prosedür ise farklı şekilde isimlendirilir.

4 – Pnömonektomi

Akciğerlerden birinin tamamen çıkarılmasına yönelik cerrahi operasyondur. Söz konusu operasyon için hastaların solunum ve kalp fonksiyonlarının yeterli olması gerekir. Aksi durumda işlem yapılamaz.

Akciğer Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Akciğer kanseri ameliyatı, tümörün boyutuna, konumuna ve uygulanacak yönteme bağlı olarak farklı sürelerde tamamlanır. Süre hakkında net ifadeler kullanmak mümkün değildir, zira her hastanın durumu farklıdır. Ancak açık akciğer kanseri ameliyatı ortalama 2,5-3 saat sürerken, kapalı ameliyat ise 2-2,5 saat kadar sürer.

Akciğer kanseri ameliyatı süresi üzerinde doktorun deneyimi de etkilidir. Ameliyata katılan ekibin uzmanlığı ve deneyimi de yine süreyi etkilemektedir.

Akciğer Kanseri Ameliyatı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri ameliyatı ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Akciğer Kanseri Ameliyatı Olan Kaç Yıl Yaşar?

Hastaların yaşam süresi, yapılan cerrahi işlemle olduğu kadar hastalığın türü ve hastanın genel durumuyla da yakından ilgilidir. Ancak ameliyat, başarı oranı yüksek olan bir tedavidir. Öncesinde ve sonrasında uygulanacak etkili yöntemler sayesinde hastaların çok uzun yıllar yaşamasını sağlayabilir.

2 – Kimler Akciğer Kanseri Ameliyatı Olabilir?

Akciğer kanseri ameliyatı, sadece belli şartları sağlayan hastalara yönelik olarak yapılır. Kanserin metastaz yapmaması, tümörün tamamen çıkarılabilir olması ve hastanın genel durumunun cerrahi işlem için uygunluğu bu noktadaki şartlardır.

3 – Akciğer Kanseri Ameliyatı Olanların Yorumları Nasıl?

Akciğer ameliyatı olanların yorumları, önemli ölçüde olumludur. Kanserin tedavisine yönelik önemli bir adım olan bu cerrahi işlem, genel tedavi sürecini olumlu olarak etkilediği, yorumlarda dikkat çeken noktalardandır.