Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri; açık ve kapalı olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Risklerinin az ve iyileşme süresinin kısa olması nedeniyle kapalı ameliyatlar daha fazla tercih edilir. Zorunluluk olmadığı sürece açık ameliyatlar tercih edilmez. Ancak kapalı ameliyat yönteminin tercih edilebilmesi için bu işlemi yapacak deneyime sahip uzman doktorun ve tıbbi altyapının olması gerekir.
Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri, hastalığın tedavisinde kritik role sahiptir. Hastanın durumuna göre seçilecek doğru yöntem, tümörün etkili olarak çıkarılmasını sağlar. Böylece tedavi sürecinde önemli bir aşama kaydedilir ve başarı olasılığı ciddi anlamda artar. Makalenin devamında, akciğer kanseri ameliyat yöntemleri ile ilgili merak edilen diğer detayları bulabilirsiniz.
Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer kanseri; akciğerlerdeki hücrelerin genetik mutasyona uğrayarak hızlı şekilde çoğalmaya başlamasıdır. Çoğalan hücreler, kısa süre içerisinde yeni dokuları meydana getirir ve buna bağlı olarak tümör adı verilen oluşumlar ortaya çıkar. Tümörler, yerleştikleri noktaya göre solunum fonksiyonlarını bozar ve olumsuz etkiler.
Akciğer kanserinin kendi içerisinde küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan türleri vardır. Küçük hücreli akciğer kanseri, çok daha agresiftir ve hızlı yayılır. Bundan dolayı çoğunlukla ileri evrede teşhis edilir ve akciğer kanseri ameliyat yöntemleri için geç kalınmış olur. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ise daha yavaş ilerler ve erken evre teşhis olasılığı daha yüksektir. Söz konusu türde, cerrahi tedavi seçeneği hastaların bir kısmına uygulanabilir.
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri belirtileri, tanı ve tedavi süreçleri açısından kritik öneme sahiptir. Hastalığın evresine ve tümörün yerleştiği bölgeye bağlı olarak belirtiler farklılık gösterir. Yaygın olarak görülen belirtiler şu şekilde sıralanır:
- Kronik ve giderek şiddetlenen öksürük
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Kilo kaybı
- İştahsızlık
- Yorgunluk ve halsizlik
- Sürekli tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
- Kanlı balgam
- Hırıltılı solunum
- Çomak parmak
Söz konusu belirtiler, erken evre akciğer kanseri vakalarında neredeyse hiç görülmez. Bunun nedeni ise erken evrede tümörün sınırlı bir alanda olmasıdır. İleri evrede ise tümör büyür ve akciğer içerisinde yayılır. Ayrıca lenf bezlerine, komşu dokulara ve uzak organlara da sıçrar. İlgili durum, belirtilerin şiddetlenerek ortaya çıkmasına neden olur. Belirtiler ve evreler, akciğer kanseri ameliyat yöntemleri üzerinde de etkilidir.
Akciğer Kanseri Seçilecek Tedaviler Nelerdir?
Akciğer kanseri tanısı sonrasında zaman kaybedilmeden tedaviye başlanır. Bu noktada uygulanacak farklı tedavi seçenekleri vardır. Hangi tedavinin seçileceğine, akciğer kanserinin evreleri ve türlerine bakılarak karar verilir. Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:
Tedaviler | Açıklama |
Cerrahi Tedavi | Kanserli dokuların cerrahi işlemle çıkarılmasını kapsar. Ameliyat, hastanın durumuna göre açık veya kapalı olarak yapılır. Cerrahi işlemin kapsamı ise tümörün yerleştiği bölgeye göre farklılık gösterir. Ayrıca yine hastanın durumuna göre ameliyat öncesinde ve sonrasında farklı tedavilere ihtiyaç duyulabilir. |
Kemoterapi | Sistemik bir tedavi olup, tüm vücuda yöneliktir. Özel ilaçların damar yolu veya orak yolla verilmesi ile uygulanır. İlaçlar, kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurur ve yok olmalarını sağlar. Kullanılan ilaçların yan etkileri fazladır. |
Radyoterapi | Işın tedavisi olarak da bilinir. Yüksek enerji yüklü ışınların hedef bölgeye gönderilmesi şeklinde uygulanır. Gönderilen bölgedeki hücreler yakılarak yok edilir. Akciğer kanserinde ışın tedavisi, sınırlı bölgeler için uygulanır. |
Akıllı İlaçlar | Kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olan protein ve molekülleri hedef alan ilaçlardır. Hedefe yönelik tedavi olarak da bilinirler. |
İmmünoterapi | Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı daha aktif şekilde mücadele etmesine yönelik tedavidir. |
Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri ve diğer tedaviler, hastanın durumuna göre planlanır. Söz konusu tedavi yöntemlerinin her hasta için uygun olmadığı unutulmamalıdır.
Akciğer Kanseri Ameliyat Türleri
Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri, farklı amaçlar için kullanılır. Hastalığın durumuna göre farklı türde cerrahi işlemler gerçekleştirilir. Bunlar, tamamen tümörün konumu ile ilgilidir.
İnsan vücudunda sağ ve sol olmak üzere iki adet akciğer bulunur. Sağ akciğer 3 lobdan, sol akciğer ise 2 lobdan meydana gelir. Lob, ana bölüm olarak ifade edilir. Her lobun içerisinde de kendi alt bölümü olan segmentler vardır. Sağ akciğerde toplam 10, soldakinde ise 8 segment vardır. Tümörün konumuna ve büyüklüğüne göre uygun akciğer kanseri ameliyat yöntemleri tercih edilerek ilgili bölümlerde dışarı çıkarılır. Bu işlemlerin yapıldığı ameliyat türleri ile ilgili detaylar şu şekildedir:
1 – Segmentektomi
Sınırlı tümör varlığında tercih edilir. Adından da anlaşılacağı üzere solunum sistemi organındaki küçük bir segmentin çıkarılmasını içerir. Erken evre vakalarda tercih edilir. İlgili yöntem sayesinde sağlıklı akciğer dokusu fazlaca kalır.
2 – Lobektomi
Tümörün bir lobu kaplaması durumunda tercih edilen yöntemdir. Erken evre hastalarında tercih edilebilir. Lob tamamen çıkarılır ve akciğerdeki tümör varlığı önemli ölçüde temizlenir.
3 – Pnömonektomi
Akciğerlerden birinin tamamen alındığı işlemdir. Kanserin organlardan birini tamamen sarması durumunda tercih edilir. Ciddi bir prosedürdür ve her hasta için uygun değildir. Diğer akciğer kapasitesinin tek başına yeterli olduğu durumlarda uygulanabilir.
Akciğer Kanseri Ameliyat Yöntemleri
Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri, tümörlerin dışarı çıkarılmasını hedefleyen cerrahi yöntemlerdir. Bunlar, kendi içerisinde açık ve kapalı olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Kapalı yöntemler ise VATS ve RATS olmak üzere iki çeşittir. Yaygın olarak kullanılan akciğer kanseri ameliyat yöntemleri ile ilgili detaylar şu şekildedir:
1 – Açık Ameliyat
Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri arasında yer alan bu seçenek, geçmişte yaygın olarak kullanılırken, günümüzde ise zorunlu olmadıkça tercih edilmemektedir.
Prosedür, genel anestezi altında yapılır ve göğüs kafesinin yan bölgesine açılan büyük bir kesi üzerinden işlem gerçekleştirilir. İşlem sırasında cerrahlar akciğeri ve üzerindeki yapıları açık olarak görürler. Gerekli işlemi yaparak ilgili dokuları çıkarırlar ve kesiyi kapatarak işlemi tamamlarlar.
2 – VATS (Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi)
Bu prosedür de genel anestezi altında yapılır. İlgili bölgede, işlemin kapsamına göre 3-4 adet kesi açılır. Bunların birinden kamera gönderilirken, diğerlerinden ise tıbbi aletler işlem bölgesine gönderilir. İşlemler bu kesiler üzerinden kapalı şekilde gerçekleştirilir. VATS, yaygın olarak kullanılan akciğer kanseri ameliyat yöntemleri arasında yer alır. Kısa iyileşme süresi ve düşük komplikasyon riski ile öne çıkar.
3 – RATS (Robotik Cerrahi)
Robot yardımlı torakoskopik cerrahi olarak da isimlendirilen bu yöntemde özel bir robot kullanılır. Robotun hassas kamerası, görüntülerin üç boyutlu olarak alınmasını sağlar ve gerekli durumlarda görüntüyü 10 kat büyütebilir. Hassas ve yüksek manevra kabiliyetine sahip aletleri vardır. Cerrah, bu robotun konsolu üzerinden gerekli işlemleri yapar. Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri arasında yer alan RATS, her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Riskleri
Kapalı ve açık akciğer ameliyatı riskleri, yapılan işlemin kapsamına bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca riskler, açık ameliyatta daha yüksektir. Cerrahi işlemler sırasında veya sonrasındaki riskler şu şekilde sıralanabilir:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Pıhtı oluşumu
- Sinir hasarı
- Akciğer ödemi
- Atelektazi
- Hastalığın tekrarlama olasılığı
- Nefes borusu gibi komşu organların zarar görmesi
Bu risklerin minimize edilmesi için hastaların durumuna uygun akciğer kanseri ameliyat yöntemleri tercih edilmeli ve deneyimli doktorlarca uygulanmalıdır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, bu alanın en önemli isimlerinden biridir. Tedavi süreçleri ve akciğer kanseri ameliyat yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Açık Akciğer Ameliyatı İyileşme Süresi
Ameliyat sonrası, ilgili bölgede ağrı, şişlik ve morluk gibi etkilerin olması beklenen ve olağan kabul edilen bir durumdur. Bunlar geçici etkilerdir ve çoğunlukla ek bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden iyileşirler.
Açık akciğer ameliyatı iyileşme süresi 4-6 hafta arasındadır. Kapalı akciğer kanseri ameliyat yöntemleri tercih edildiğinde bu süre nispeten daha kısa olur. Ancak iyileşme süresinin yapılacak işlemin kapsamına ve hastaların durumuna göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Olanların Yorumları
Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri sonrasında hastaların farklı değerlendirme ve yorumları olur. Hastaların önemli kısmı açık akciğer ameliyatı sonrası fazla ağrıları olduğundan yakınır. Açık yöntemlerin tercih edildiği hastalar ise iyileşme süresinin kısalığını vurgular.
Akciğer Kanseri Ameliyat Yöntemleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Akciğer kanseri ameliyat yöntemleri ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Akciğer Kanserinin Tedavisi Nasıl Olur?
Kemoterapi, radyoterapi, akciğer kanseri ameliyat yöntemleri, immünoterapi ve akıllı ilaçlar gibi farklı tedavi seçenekleri vardır. Hastaların durumuna göre bunlardan uygun olan tercih edilir.
2 – Akciğer Kanseri Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
Açık ve kapalı akciğer kanseri ameliyat yöntemleri vardır. Kapalı yöntemlerin de kendi içinde VATS ve robotik cerrahi seçenekleri bulunur.
3 – Akciğer Kanseri Ameliyatı Olan Kaç Yıl Yaşar?
Her hasta için sağ kalım süresi farklıdır. Erken evrede tedavi olanların 5 yıllık sağ kalım oranı, %50’nin üzerindedir. İleri evrede ise bu oran daha düşüktür.