Akciğer kanseri birinci evre, hastalığın en erken evresidir ve kendi içerisinde IA ve IB olmak üzere iki alt evreden oluşur. Kanserin henüz çok sınırlı bir alanda olduğu bu evrede çoğunlukla herhangi bir belirti ortaya çıkmaz ve hastalık, farklı rahatsızlıklara yönelik yapılan kontrollerde fark edilir. Tedavi içinse cerrahi yöntemler öncelikli seçenek olarak dikkat çeker.
Akciğer Kanseri Birinci Evre Nedir?
Akciğer kanseri birinci evre; kanserin henüz çok sınırlı bir alanda olduğu evredir. Tümör çapı 5 cm’den daha düşüktür. Ayrıca kanserli hücreler lenf bezlerine dahi henüz sıçramamıştır. Söz konusu durum, tedavideki başarı oranını ciddi anlamda yükseltmektedir.
Bilindiği gibi akciğer kanserinde evreleme üç farklı kritere göre yapılır. Bunlar; tümörün yerleştiği bölge ve büyüklüğünü gösteren T, tümörün yakın veya uzak lenf bezlerine yayılma durumunu ifade eden N ve uzak organlara yayılmayı gösteren M şeklindedir. Akciğer kanseri 1.evre için ilgili kriterlerden N ve M negatiftir.
Akciğer kanseri birinci evre kendi içerisinde iki farklı alt evreden meydana gelir. Bu alt evrelere ilişkin detaylar, aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Alt Evreler | Açıklama |
1A | Tümör henüz 3 cm’den daha küçüktür ve lenf bezlerine sıçramamıştır. Ayrıca yakın dokulara da herhangi bir sıçrama söz konusu değildir. |
1B | Tümör, 3-4 cm boyutuna ulaşmıştır, ancak halen 5 cm’den küçüktür. Lenf bezlerine herhangi sıçrama söz konusu değildir. Buna karşın akciğer iç zarına sıçramaya başlamış olabilir. |
Akciğer Kanseri 1.Evre Belirtileri
Akciğer kanseri 1.evre, birçok vakada herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak tümörün konumuna bağlı olarak bazı vakalarda aşağıda yer alan semptomların ortaya çıkmasına yol açabilir:
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Ses kısıklığı
- Göğüs ağrısı
- Halsizlik
Bazı vakalarda öksürük sırasında ortaya çıkan omuz ağrısı da görülebilir. Ayrıca kanserle direkt ilişkili olmamasına karşın akciğer kanseri birinci evre belirtileri arasında diz ağrıları ve halsizlik yakınlarının ortaya çıkması da beklenebilir.
Akciğer Kanseri 1.Evre Tanısı Nasıl Konulur?
Akciğer kanseri birinci evre sürecinde neredeyse hiçbir belirtinin görülmemesi, hastalığın teşhisini ciddi anlamda zorlaştırır. Akciğer kanserine yönelik yapılan teşhislere bakıldığında, birinci evrede yapılanların çok küçük bir orana sahip olduğu görülür.
Akciğer kanseri 1.evre teşhisi, çoğunlukla farklı hastalıklara yönelik kontrollerde veya risk grubuna yapılan taramalarda yapılır. Teşhis için izlenen adımlar aşağıdaki gibidir:
- Risk grubunda bulunan (50 yaş üstü, sigara içme öyküsü olanlar vb.) veya yakınmaları olan hastaların fizik muayeneleri gerçekleştirilir.
- Fizik muayenede solunum sesine, ciltte meydana gelen değişimlere ve şişliklere bakılır.
- Yakınma ve fizik muayene bulguları sonucunda bir şüphe oluşursa hastalarda bilgisayarlı akciğer tomografisi istenir.
- Bilgisayarlı tomografi, milimetrik seviyede olan lezyonların dahi görülmesini sağlar.
- Tespit edilen tümör ve lezyonlardan biyopsi ile parça alınarak patolojiye gönderilir.
- Patoloji sonucunda hastalığın iyi veya kötü huylu olduğu kesin olarak ortaya konur.
Hastalığın evresinin tespiti içinse PET-BT çekimi yapılır. Kanserin farklı bölgelere ve lenf bezlerine sıçramadığı, boyutunun 5 cm’den küçük olduğu görülürse vaka, akciğer kanseri birinci evre olarak kabul edilir.
Akciğer Kanseri Birinci Evre Tedavisi
Akciğer kanseri birinci evre tedavisinde öncelik cerrahi yöntemlerindir. Hastanın ameliyata uygun olması durumunda tümörün cerrahi işlemle çıkarılmasına karar verilir. Bu noktadaki kararı göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, medikal onkoloji ve radyasyon onkoloji uzmanlarından oluşan bir kurul verir.
Ameliyatta açık ve kapalı olmak üzere iki seçenek vardır. Akciğer kanseri 1.evre ameliyatı, hastaların uygun olması durumunda kapalı VATS yöntemi ile yapılır. Açılan küçük bir kesiden girilir ve tümörlü lob kesilerek çıkarılır. İşlemden sonra çoğunlukla kemoterapiye ihtiyaç duyulmaz.
Akciğer Kanseri Birinci Evre Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akciğer kanseri birinci evre tedavisinin ardından hastaların düzenli olarak kontrollere gelmesi, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması son derece önemlidir. Kontroller, ameliyattan sonraki ilk 2 yıllık süreçte her 6 ayda bir defa yapılır. Bu kontrollerde göğüs ve üst karın bölgesinin bilgisayarlı tomografisi istenir. Daha sonraki üç yılda ise kontrol sıklığı 1 yıla düşürülür. İlk 5 yılın ardından ise her yıl bir defa bilgisayarlı akciğer tomografisi istenir. Bu hususlara dikkat edilmesi, akciğer kanseri 1.evre tedavisinin başarısı ve hastalığın yeniden ortaya çıkmaması açısından önemlidir.
1 Evre Akciğer Kanseri Kurtulma Şansı
Akciğer kanseri birinci evre hastalarının kurtulma olasılığı son derece yüksektir. Ancak her hastanın durumunun farklı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca tedaviyi ve ameliyatı yapan doktorun deneyimi de bu noktada kritik öneme sahiptir.
Göğüs cerrahisi uzmanı olan Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, akciğer kanseri ameliyatında ciddi bir deneyime sahiptir. Tedavi ve ameliyat süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman profesörle iletişime geçebilirsiniz.
Akciğer Kanseri Birinci Evre Hakkında Sık Sorulan Sorular
Akciğer kanseri birinci evre ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Akciğer Kanseri 1.Evre Nedir?
Akciğer kanseri 1.evre; hastalığın sadece sınırlı alanda olduğu dönemdir. Kanser, lenf bezleri de dahil olmak üzere hiçbir yere yayılmamıştır. Tümörün boyutu 3 cm seviyesindedir.
2 – Akciğer Kanseri Birinci Evre Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akciğer kanseri birinci evre tedavisi, tümörün sınırlı bir alanda olması sayesinde cerrahi yöntemlerle yapılır. Tedavide, tümörün olduğu akciğer segmenti veya lobu tamamen çıkarılır. Ameliyat sonrasında çoğunlukla kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlere ihtiyaç duyulmaz.
3 – Akciğer Kanseri 2. Evre Yaşama Şansı Var Mı?
Akciğer kanseri 2. evre belirtileri ile teşhis edilen hastalığın tedavisinde ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi farklı yöntemler kullanılır. Hastalık halen erken evrede olduğundan tedavinin başarı şansı yüksektir. Ancak hastalığın türü ve diğer faktörler de bu noktada önem taşımaktadır.
4 – Akciğer Kanseri 4. Evre Ölüm Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri 4. evre belirtileri; öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, tekrarlayan enfeksiyon, yüksek ateş ve kanlı balgam şeklindedir. Söz konusu semptomların son evrede şiddetli hale gelmesi, ölüm belirtileri olarak isimlendirilmesine neden olur. Ayrıca söz konusu semptomların şiddetli hali, akciğer kanseri 3. evre ölüm belirtileri olarak da adlandırılır.
5 – Akciğer Kanseri 4. Evre Kurtulma Şansı Yok Mu?
Hastalığın son evresinde metastaz ve yayılma görülür. İlgili durum tedaviyi zorlaştırır. Ancak uzman ve deneyimli bir doktorun uygulayacağı doğru tedaviler sayesinde hastaların yaşam süresi artırılabilir.