Akciğer Kanseri Belirtileri – Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi

Akciğer kanseri belirtileri erken evre denilen yani kanserin yeni ortaya çıkmaya başladığı dönemlerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ayrıca kanserin küçük olduğu durumlarda da bu şekilde olmaktadır.

Hastaların çoğunda herhangi bir yakınma olmamasına rağmen yine de erken evrede akciğer kanserli hastalarda, kanserle doğrudan ilgisi olmayan belirtiler kendini göstermektedir. İlk evre akciğer kanseri belirtileri arasında eklem ağrıları, halsizlik, iştah azalması ve öksürük gibi belirtiler yer alır.

Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Türleri Nelerdir?

akciğer-kanseri-belirtileri
akciğer-kanseri-belirtileri

Akciğerde bulunan hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması sonucu meydana gelen iyi huylu veya kötü huylu tümöral oluşumlardır. Akciğer kanseri türleri kanser hücresinin mikroskobik görüntülenmesine göre sınıflandırılmaktadır. Bunlar;

  • Küçük hücreli akciğer kanseri
  • Küçük hücreli dışı akciğer kanseri

Akciğer Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri, son yıllarda ölüm oranı oldukça yüksek olan bir kanser türüdür. Bunun nedeni hastalığın birden ilerlemesi ve ilerleyen dönemlerde akciğer kanseri tedavisi şansının az olmasıdır. Akciğer kanserinde erken teşhis hayati önem. Erken teşhis edildiğinde tedavi şansı yükselmektedir. Çünkü tedavi yöntemleri gelişmiştir ve akciğer kanseri belirtileri tedavi ile azaltılabilmektedir. Tedaviler hakkında bilgi almak için, Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Dolayısıyla akciğer kanseri belirtileri; kanser tümörünün boyutu, derinliği, metastaz yapıp yapmadığına göre değişiklik gösterir. Ayrıca bu durumlar diğer akciğer kanseri evreleri hakkında da bilgi vermektedir. Akciğer kanseri teşhisi noktasında ilk evre belirtileri ve evreler şu şekildedir;

Akciğer Kanseri Evreleri Akciğer Kanseri Belirtileri
Evre 1 Kanser akciğerde bulunmaktadır. Dışarıya yayılma göstermemiştir.
Evre 2 Kanser evre 1’e göre daha büyük bir forma girmiştir. Bu evrede aynı lobda birden fazla tümör hücresi bulunabilmektedir.
Evre 3 Akciğer kanseri lenf bezi veya yapılarına yayılma göstermiştir. Loblarda birden fazla tümör bulunabilmektedir.
Evre 4 Kanser akciğerin çevresine yayılmaya ve ilerlemeye başlamıştır.

1 – Akciğer Kanseri 1.Evre Belirtileri

Akciğer kanserinin ilk evresinde kanser küçük olduğu için hastalarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Çünkü kanser yeni ortaya çıkmıştır ve kendini belli etmemektedir. Ancak hastada görülen yaygın eklem ağrıları halsizlik ve iştah azalması gibi durumlar, akciğer kanseri belirtileri olarak adlandırılabilir. İlk evrelerde akciğer kanseri tedavisi olumlu sonuç vermektedir. Erken teşhis akciğer kanserinden kurtulmak için önemlidir.

2 – 2. Evre Akciğer Kanseri Belirtileri

Belirti ve yakınmalar akciğer kanserinin ilerlemesiyle kendini daha çok belli etmeye başlamaktadır. Özellikle hastalarda inatçı öksürüklerin belirginleşmesi, öksürükle beraber kan gelmesi, ses kısıklığı, şiddetli sırt ağrısı hastalığın ilerlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu tarz akciğer kanseri belirtileri hastalığın ilerlediğini göstermektedir.

3 – 3. Evre Akciğer Kanseri Belirtileri

Günümüzde akciğer kanseri tedavisi her evre göre uygun şekilde planlanır. Ancak belirtmek gerekir ki metastaz yapmamış kanser tedavisinde, başarı şansı oldukça yüksektir. Eğer kanser metastaz yaptıysa ve belirtiler yoğun bir şekilde ortaya çıkmışsa, tedavi şansı düşük olabilmektedir.

Kanserin 3. ve 4. evresi oldukça tehlikeli olabilir. Çünkü yoğun bir şekilde belirtiler kendini göstermeye başlamıştır. Özellikle nefes darlığı, kronik yorgunluk, beklenmeyen ağırlık kaybı gibi durumlar bu evrelerde ortaya çıkmaktadır.

4 – Akciğer Kanseri 4. Evre Belirtileri

Akciğer kanserinin son evresi olarak kabul edilen 4. evre tedavi şansının en düşük olduğu evredir. Çünkü hastalar bu evrede zorlu bir süreç geçirmeye başlamaktadır. İşte, akciğer kanseri 4. evre ölüm belirtileri olarak adlandırılabilecek 9 sinsi belirti şöyledir;

  • Öksürük
  • Nefes darlığı (DİSPNE)
  • Kronik yorgunluk
  • Ses kısıklığı ve ses değişikliği
  • Ödem
  • Ateş
  • Vücut ağrısı
  • İştah kaybı
  • Beklenmeyen ağırlık kaybı

İyi Huylu Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

akciğer-kanseri-belirtileri

İyi huylu akciğer kanseri belirtileri hemen hemen diğer kanser belirtileri ile aynı olmaktadır. Bu noktada uzmanlar tarafından açıklanan iyi huylu kanser belirtileri arasında şu durumlar yer almaktadır;

  • Balgam üretimi
  • Persistent öksürük
  • Kanlı balgam
  • Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı

Kadınlarda Akciğer Kanseri Belirtileri Nasıldır?

Kadın veya erkeklerde akciğer kanseri belirtileri benzerlik göstermektedir. Bu noktada hastalığı geçiren kadınlarda genellikle; yorgunluk, öksürük, kilo kaybı, nefes darlığı, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları ve göğüs ağrısı gibi belirtiler görülmektedir.

Akciğer kanseri nedenleri olarak sigara kullanımı, aile öyküsü, radyasyona maruz kalma, aşırı hava kirliliğine maruz kalma, KOAH hastalığı ve radon gazı maruziyeti gibi durumlar görülmektedir.

Akciğer Kanseri Öldürürmü?

akciğer-kanseri-belirtileri

Akciğer kanseri ölüm oranı en yüksek kanser türlerinden bir tanesidir. Ancak kanserin 1. ve 2. evresinde teşhis konulması durumunda tedavi başarı oranı yüksek olmaktadır. Akciğer kanseri ölüm oranı şöyle nitelendirilebilir;

  • Akciğer kanserli kişilerin %30’unda tümörün varlığı ölüm nedeni olmaktadır.
  • Akciğerdeki tümör yükünden ölen insanların oranı %4’tür.
  • Kanserin metastazlarına bağlı olarak tümör yükünden ölenler ise %26’sını kapsamaktadır.
  • Hastalık nedeniyle enfeksiyonlar ise hastaların %20’sinde ölümden sorumlu tutulmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri belirtileri genellikle hastalığın ilerlediği dönemlerde ortaya çıkar. Oldukça ölümcül olan bu kanser türü ve akciğer kanseri ameliyatı ile ilgili sık sorulan sorular şöyledir;

1 – Akciğer Kanserinin İlk Belirtisi Nedir?

Akciğer kanserinde ilk bulgular ve belirtiler arasında, zamanla kötüleşen ve geçmeyen öksürük yer almaktadır. Özellikle akciğer kanseri belirtileri olarak görülen ilk bulgular ise şöyledir;

  • Ses kısıklığı
  • Açıklanmayan kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı

2 – Akciğer Kanseri İlk Nereye Vurur?

İlk evrelerde akciğer kanseri herhangi bir belirti göstermemektedir. Genellikle kanser bu evrelerde akciğer içinde büyüme göstermektedir. İlerleyen evrelerde ise kanser metastaz yaparak yayılma göstermeye başlar. Kanserin içerisindeki lenf bezlerine sıçraması ile hastalık ikinci evreye geçer. Böylelikle akciğer kanseri belirtileri yavaş yavaş görülmeye başlar.

3 – Akciğer Kanseri Kaç Ayda Belirti Verir?

Akciğer kanserinde ilk evrelerde hiçbir belirti ve semptom olmadığının bilincinde olmalısınız. Ancak durum ilerledikçe akciğer kanseri belirtileri kendini göstermeye ve gelişmeye başlar. Akciğer kanserinin başlıca belirtisi olarak 3 haftaya kadar geçmeyen öksürük görülmektedir. Yani nefes darlığı ve sürekli olarak geçmeyen bir öksürüğe sahipseniz, mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.

4 – Akciğer Kanserinde Ağrı Nerelerde Olur?

Akciğer kanserinde ağrılar genellikle kanserin yayılma durumuna göre kendini göstermektedir. Ancak akciğer kanseri belirtileri genellikle kürek kemiği, sırt, omuz, kol ve bacaklarda görülmektedir.

5 – Akciğer Kanseri Kan Tahlili İle Belli Olur mu?

Kan testleri; kan kanserleri hariç diğer kanser ve kanser dışı rahatsızlıklar hakkında net bir şey söylemez. Ancak bu testler vücudun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorlara ipucu vermektedir. Akciğer kanseri sinsi bir rahatsızlık olduğu için kan testi ile kendini göstermemektedir. Uzmanların akciğer kanseri yöntemleri ile detaylı incelemeleri sonucu ortaya çıkmaktadır.