Küçük Hücreli Akciğer Kanserinden Kurtulanlar: Tedavi Süreçleri

Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar, uygulanan tedaviler sayesinde yaşama yeniden tutunma imkanı yakalarlar. Hızlı ve agresif yapıda olan bu kanser türü, vücudun diğer bölgelerine sıçramaya daha eğimlidir. Bu yüzden tedavinin, hastalık fark edildikten hemen sonra başlaması çok önemlidir.

Akciğer kanserinin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlardan yaygın olanı, küçük hücreli dışı akciğer kanseridir. Toplam vakaların büyük kısmını bu tür oluşturur. Küçük hücreli olan ise nispeten daha az görülür. Erken teşhis ve doğru tedavi, hastaların bu rahatsızlıkları atlatmasını sağlar. Yazının devamında, küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar ile ilgili merak edilen detaylar yer almaktadır.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nedir?

küçük-hücreli-akciğer-kanserinden-kurtulanlar
küçük-hücreli-akciğer-kanserinden-kurtulanlar

Küçük hücreli akciğer kanseri; hücrelerin çok hızlı ve kontrolsüz bir şekilde çoğalarak oluşan bir hastalıktır. Orta çıkan hücrelerin sayısı hızlı bir şekilde artar ve bunlar birleşerek tümörleri oluşturur. Küçük hücreli akciğer kanserinde, büyüme ve yayılma hızı, diğer kanser türlerine göre daha hızlıdır. Bu sebepten küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar merak edilmektedir.

Toplam vakaların %10 ile %15’lik kısmını oluşturan bu akciğer kanseri genellikle erken evrede herhangi bir belirti vermez. Bu yüzden teşhislerin önemli kısmı ileri evrede konulur. Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar, büyük ölçüde teşhisin erken yapıldığı hastalardır. Ancak ileri evrede olup, kurtulan hastalar da vardır.

Diğer kanser türlerinde evreler I, II, III ve IV şeklinde sıralanırken, küçük hücreli akciğer kanserinin evreleri erken evre ve sınırlı evre şeklindedir. Bunlara dair detaylar ise aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Evreler Açıklama
Erken Evre Sınırlı evre olarak da bilinir. Hastalık, akciğerin sınırlı alanında etkilidir. Lenf düğümlerine de sıçramış olabilir. Tüm vakaların yaklaşık %30’u, bu evrede teşhis edilir. Yani erken evrede tanı, sanıldığı kadar zor değildir. Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar için bu süreç çok önemlidir.
İleri Evre Genişletilmiş evre olarak da bilinir. Bu evrede kanser akciğerlere, lenf düğümlerine yayıldığı gibi diğer organlara da metastaz yapmıştır. Doğru tedavi ile bu evredeki küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar da vardır.

Akciğer kanserlerinde önemli bir risk faktörü olan sigara, burada da en önemli nedenlerden biridir. Hatta vakaların çok büyük bir kısmının sigara ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Fakat sigara içmeyen kişilerde de ortaya çıkabilmektedir. Sigara kullanımı haricindeki en önemli nedenleri; radyasyon, kimyasal maddeler, geçirilen akciğer hastalıkları şeklinde sıralanabilir.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Belirtileri

Bu hastalıkta belirtiler çoğunlukla ileri evrede görülür. Erken evrede ise belirtiler ya hiç yoktur ya da belirgin değildir. Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar genellikle erken evrede belirtileri teşhis edilen hastalar olmaktadır. Yaygın olarak görülen belirtiler ise şunlardır:

  • Kalıcı ve Kötüleşen Öksürük: Öksürük kronik hale gelir ve normal tedavilere yanıt vermez. Giderek şiddeti artar.
  • Nefes Darlığı: Yaygın akciğer kanserleri belirtileri içinde yer alır. Tümörlerin büyüklüklerine ve konumlarına göre farklı şiddette olurlar.
  • Kanlı Balgam: Öksürük sırasında kanlı balgam görülebilir.
  • Göğüs Ağrısı: Nefes alırken, öksürürken ve hapşırırken belirgin bir göğüs ağrısı vardır.
  • Ses Kısıklığı: Tümör, ses telleri ile ilgili sinirlere ve dokulara baskı yapıyorsa ses kısıklığı görülür.
  • Kilo Kaybı: İştahsızlıkla birlikte görülür. Hastaların genel sağlık durumlarını olumsuz etkileyen bir belirtidir.
  • Enfeksiyonlar: Sürekli tekrar eden solunum yolu enfeksiyonları görülür.
  • Yüzeysel Solunum: Solunumun yüzeysel ve kısa soluk alıp vermeye dönüşmesi de önemli bir belirtidir.

Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar, buradaki belirtilerin önemli kısmını yaşar. Ancak söz konusu belirtilerin, neredeyse tüm akciğer kanserlerinde görüldüğü bilinmektedir. Yani belirtilere bakarak kanser türünü anlamak mümkün değildir.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tanısı

Tanı, küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar için kritik noktadır. Zira tanının olabildiğince erken yapılması, başarı şansını artırır. Bu noktada deneyimli doktorlara gitmek büyük bir öneme sahiptir. Örneğin; öksürük, birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Ancak kronik öksürükte şüphelenilmesi gereken rahatsızlıklardan biri akciğer hastalıklarıdır. Bu şüphe ise röntgen ve bilgisayarlı tomografi ile akciğerin görüntülenmesini gerektirir.

Belirtilerin görüldüğü hastaların akciğer röntgenlerine ve bilgisayarlı tomografi tarama sonuçlarına bakılır. Bu görüntülerde, akciğerdeki tümör ve lezyonlar net olarak görülür. Lezyonların veya tümörlerin boyutları, kenar yapıları, yoğunlukları ve görünümlerinde düzene göre tanı süreci ilerler.

Elde edilen veriler lezyonların kötü huylu olduğuna işaret ediyorsa biyopsi kararı verilir. Biyopsi ile alınan parça patolojiye gönderilir. Böylece hem kişide akciğer kanseri olup olmadığı hem de türü ortaya konur. Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar için bu süreç son derece hızlı olmuştur.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

küçük-hücreli-akciğer-kanserinden-kurtulanlar

Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar ile ilgili en çok merak edilen konu, tedavi süreçleridir. Bu hastalığın tedavisi için kullanılan farklı yöntemler vardır. Ancak küçük hücreli olmayan akciğer kanserine göre daha agresif bir tür olduğu için tedaviye hızlı bir şekilde başlamak ve multidisipliner yaklaşım izlemek esastır. Tedavi, hastanın durumuna, hastalığın evresine, yayılmasına ve tümörlerin büyüklüğüne göre değişir. Uygulanan tedaviler şu şekildedir:

1 – Cerrahi Tedavi

Cerrahi tedavi, çoğunlukla erken evrede tercih edilir. İleri evrede hastalık ciğerin önemli kısmına yayıldığı için tercih edilmez. Cerrahi işlemde, tümörün olduğu dokular çıkarılır. Dokular, açık veya kapalı ameliyat yöntemi ile alınır. Tümörün bulunduğu alanlara göre lobektomi (bir bölümün çıkarılması) veya pnömonektomi (tamamının çıkarılması) yapılır.

Akciğer kanseri ameliyatı, tümörü tamamen dışarı çıkarmaya imkan verir. Bundan dolayı tedavide önemli bir avantaj sağlar. Cerrahi işlemden sonra hastanın durumuna göre kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir.

2 – Kemoterapi

Küçük hücreli akciğer kanseri kemoterapi en yaygın tedavidir. Kemoterapi ilaçları, kanser hücrelerini hedef alır ve yayılmalarını engeller. Kullanılan ilaçlar, ciddi yan etkilere sahiptir. Bu yüzden hastalarda görülen yan etkilere göre tedavi şekillendirilir.

Kemoterapi, farklı türden herhangi bir tedavi olmadan tek başına uygulanabileceği gibi farklı yöntemler ile birlikte, kombine şekilde de uygulanabilir. Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar içerisinde önemli bir bölüm, bu tedaviden yararlanmıştır.

3 – Radyoterapi

Kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak ve onları yok etmek için yüksek enerjili ışınların kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntem, akciğerin hayati organ ve dokulara çok yakın olması nedeniyle sınırlı olarak uygulanır. Kemoterapi ile birlikte uygulanabilen bu yöntemde, hastalarda oluşacak yan etkiler dikkate alınarak planlama yapılır.

4 – İmmünoterapi

Son yıllarda küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar üzerinde uygulanan tedavilerden biridir. Bu yöntem, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanıması ve yok etmesini sağlamak için kullanılır. İleri evre vakalarda kullanılabilen immünoterapi, farklı tedavilerle kombine şekilde uygulanabilir.

Bu tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak için akciğer kanseri alanında büyük bir deneyime sahip olan Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Küçük Hücreli Akciğer Kanserinden Kurtulanlar

küçük-hücreli-akciğer-kanserinden-kurtulanlar

Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar, erken teşhis ve doğru tedavi ile en agresif kanser türlerinden birini yenmeyi başarmıştır. Bu hastaların tedavi sürecine dair bilinmesi gereken detaylardan bazıları şunlardır:

  • Erken teşhis ve doğru tedavi, başarı şansını yüksek seviyelere çıkarır. Risk grubunda olanların düzenli taramalar yaptırması bu yüzden çok önemlidir.
  • Tedaviden sonra kontrol muayeneleri ve tetkikleri aksatılmamalıdır. Kanserin yeniden ortaya çıkabileceği asla unutulmamalıdır.
  • Sağlıklı yaşam tarzı, tedavi sürecini olumlu etkileyen temel unsurlardan biridir.
  • Küçük hücreli akciğer kanseri son derece agresif ve tehlikelidir. Ancak tedavi olduğuna inanılmalı ve tedavi sürecinde moral ve motivasyonu yüksek tutulmalıdır.

Küçük Hücreli Akciğer Kanserinden Kurtulanlar ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar ile ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıda yer almaktadır. İşte, küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar ile ilgili sorular!

1 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Hasta Yorumları Nasıldır?

Küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar tarafından yapılan yorumlara bakıldığında erken teşhis ve doktor deneyiminin ne kadar önemli olduğu görülür. Umutsuzluğa kapılmadan, uygulanan tedavilere inanarak sürecin yürütülmesi gerekir.

2 – Küçük Hücreli Akciğer Kanserinden Kurtulanlar Var mı?

Erken teşhis ve doğru tedavi ile küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar vardır. Dolayısıyla küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar tarafından yapılan yorumlar incelendiğinde, erken evrede büyük bir başarı sağlandığı görülür.

3 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri 4.Evre Yaşam Süresi Ne Kadar?

Her hastanın durumu farklı olduğu için yaşam süresi hakkında net bilgi vermek mümkün değildir. 4. evre küçük hücreli akciğer kanserinden kurtulanlar sayı olarak oldukça düşüktür. Ancak tedavilerle hastaların yaşam süreleri 5 yılın üzerine çıkarılabilir.

4 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Akıllı İlaç Kullanılır mı?

Akıllı ilaçlar, metastaz ve ileri evre vakalarında tercih edilen bir yöntemdir. Ancak küçük hücreli akciğer kanserinde hastaların durumuna göre akıllı ilaç kullanımına karar verilir.

5 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Yaşama Şansı Ne Kadar?

Küçük hücreli akciğer kanseri 3.evre yaşam süresi veya farklı bir evredeki yaşama şansı her hasta için farklıdır.