7 Adımda Akciğerde Leke Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğerde leke belirtileri, nodüllerin işaretleri olarak kabul edilir. Bu nodüller, röntgen ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile tespit edilir. Riskli görülmesi durumunda biyopsi ile iyi veya kötü huylu oldukları belirlenerek tedavi sürecine başlanır.

Leke veya nodül, akciğer kanserinin erken teşhis edilmesinde büyük bir öneme sahiptir. Bundan dolayı akciğerde leke belirtileri fark edildiği anda uzman bir doktora muayene olunması ve durumun netleştirilmesi gerekir.

Akciğerde Leke Nedir?

akciğerde-leke-belirtileri
akciğerde-leke-belirtileri

Akciğerde leke; çapı 3 cm veya daha küçük, yuvarlak, düzensiz ya da düzenli sınırları olan nodüllerdir. Bilgisayarlı tomografi taramasında bir leke gibi görüldükleri için bu şekilde isimlendirilirler. Kötü veya iyi huylu olabilen bu lekeler, akciğer kanseri ve zatürre gibi hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Akciğerde leke belirtileri ile kendilerini belli ederler.

Söz konusu lekeler, çoğunlukla tek bir nodül şeklindedir. Ancak birden fazla nodülden de kaynaklı olabilirler. Toplumda görülme olasılığı binde 2’dir. Sigara, yaş ve kimyasal maddelere maruz kalma gibi risk faktörlerine sahip kişilerde daha fazla görülürler.

Nodüller, genellikle iyi huyludur ve bir tedavi gerektirmezler. Boyutları aynı kalır veya zaman içinde kendiliğinden yok olurlar. Ancak bazıları kötü huyludur ve akciğer kanseri ile sonuçlanabilirler. Bu yüzden nodüllerin düzenli olarak takip edilmesi gerekir.

Akciğerde Leke Neden Olur?

Akciğerde leke oluşmasının birçok nedeni vardır. Yaygın bir şekilde görülen nedenler şu şekildedir:

  • Mantar, pnömoni ve tüberküloz gibi enfeksiyonlar
  • Verem
  • Hematom türünden iyi huylu oluşumlar
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Sarkoidoz gibi romatizmal rahatsızlıklar
  • Akciğer kanseri ve metastaz gibi kötü huylu tümörler
  • Damar anomalileri
  • Asbest ve benzeri kimyasallara maruz kalma
  • Fibrozis
  • Doğumsal anomaliler
  • Kist hidatik

Görüleceği üzere lekelerin birçok farklı nedeni vardır. Oluştuktan sonra konumlarına ve büyüklüklerine göre akciğerde leke belirtileri verirler ya da vermezler.

Akciğerde Leke Belirtileri Nelerdir?

akciğerde-leke-belirtileri

Akciğerde leke belirtileri, nodüllerin boyutuna ve konumuna göre farklılık gösterir. Bazı kişilerde hiçbir belirti vermeyen lekeler, bazılarında ise şiddetli semptomlara neden olabilir. Akciğer lekesinin neden olduğu belirtiler şunlardır:

1 – Öksürük

Akciğerde leke belirtileri denildiğinde ilk olarak öksürük akla gelir. Oluşan yapı küçük boyutlu olsa dahi solunum yollarını etkiliyorsa süreklilik gösteren öksürüğe neden olur. Haftalarca sürer ve klasik öksürük tedavilerine yanıt vermez. Lekenin kötü huylu olması durumunda oluşturduğu hasar nedeniyle, akciğerde leke belirtileri olarak öksürükle birlikte kanlı balgam da gelebilir.

2 – Nefes Darlığı

Lekenin konumu ve büyüklüğü, solunum yolu kanallarında daralmaya yol açabilir. Hava akışının kısıtlanmasına bağlı olarak nefes darlığı görülür. En önemli akciğerde leke belirtileri arasında yer alan nefes darlığı, çoğunlukla egzersiz ve yorucu işler yaparken görülür.

Lekenin büyümesi ile birlikte solunum yollarında oluşturduğu sınırlılık daha da artar. Bu tür durumlarda hastalar, dinlenirken dahi zor nefes alırlar.

3 – Göğüs Ağrısı

Nodülün akciğer zarına yakın olduğu durumlarda keskin ve bıçak saplanır gibi bir ağrı hissedilir. Derin nefes alırken, hapşırırken ve öksürürken söz konusu ağrı çok daha belirgindir. Nodülden kaynaklı olarak akciğerde bir inflamasyon ya da çevre dokulara baskı oluyorsa hastalar sürekli göğüslerinde hafif bir baskı hissederler. Akciğerde leke belirtileri arasında yer alan bu baskı nadiren görülür.

4 – Kilo Kaybı

Lekenin kötü huylu olması durumunda metabolizma hızlanır. Hem kanser hücreleri hem de onunla mücadele etmeye çalışan bağışıklık sistemi bu duruma neden olur. Tüm bunlar ise istemsiz ve açıklanamayan kilo kayıpları ile sonuçlanır.

Kilo kaybı, çoğunlukla iştahsızlıkla birlikte görülür. Hastanın genel sağlık durumu, iştahsızlığın da eklenmesi ile çok daha olumsuz etkilenir. Akciğerde leke belirtileri arasında yer alan kilo kaybı ve iştahsızlık, çoğunlukla nodülün kötü huylu olduğuna işaret eder.

5 – Yorgunluk ve Halsizlik

Lekenin kötü huylu olması, bağışıklık sisteminin harekete geçerek savaşmasına neden olur. Ayrıca kanser hücreleri de yoğun olarak enerji tüketir. Yaşananlar, vücudun enerji rezervlerinin hızlı şekilde tükenmesine, yorgunluk ve halsizliğin ortaya çıkmasına neden olur. Dolayısıyla bu semptomlar, akciğerde leke belirtileri arasındadır.

6 – Ateş ve Titreme

Akciğerde meydana gelen enfeksiyon kaynaklı lekeler, aynı zamanda ateşin yükselmesine de neden olabilir. Geceleri çok daha belirgin ve yüksek seyreden ateş, gündüz saatlerinde ise daha kontrol edilebilirdir. Ayrıca ateş ile birlikte hastalarda, akciğerde leke belirtileri olarak gece terlemeleri de görülebilir. Tüberküloz gibi hastalıklarda söz konusu durum oldukça yaygındır. Ateş ve titreme, önemli akciğerde leke belirtileri arasında yer alır.

7 – Ses Kısıklığı

Lekeler, ses tellerini kontrol eden sinirlere baskı yaptığında ses kısıklığı ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu durum, lekenin büyüklüğü ve konumu ile direkt ilişkilidir. İyi huylu veya kötü huylu olması hakkında net bir fikir vermez. Ancak çoğunlukla kötü huylu olanların büyüme eğiliminde olduğu ve nodüller büyüdükçe ses kısıklığının artabileceği de göz önünde bulundurulur.

Akciğerde leke olanların yorumları incelendiğinde yaygın olarak görülen belirtiler bu şekilde sıralanabilir. Ancak akciğerde leke belirtileri, kişinin kanser olup olmadığını göstermez. Söz konusu akciğerde leke belirtileri, iyi huylu nodüllerden veya farklı akciğer hastalıklarından da kaynaklanabilir.

Akciğer Lekesi Teşhisi Nasıl Konulur?

Lekeler (veya nodüller) çoğunlukla herhangi bir ciddi bir belirtiye neden olmaz. Bu yüzden erken evrelerde akciğerde leke belirtileri noktasında rahatsızlığın tespit edilmesi çok zordur. Genellikle tesadüfen veya farklı bir hastalık için yapılan kontrollerde fark edilirler.

Akciğerde leke tomografi gibi gelişmiş görüntüleme sistemleri ile tespit edilir. Röntgen, küçük boyutlu nodülleri tespit etmekte yetersizdir. Kesin tanı için bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapılır. Buradan elde edilen sonuçlar, lekenin boyutunu, yapısını ve yerini net olarak gösterir.

Lekenin tespiti sonrasında teşhis sürecine geçilir. Arkasında birçok neden olması ve farklı hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkması nedeniyle detaylı araştırmalar yapılır. Teşhis için boyut, kenar yapısı, yoğunluğu, içinin sıvı veya katı olması gibi hususlar değerlendirilir. Bu değerlendirmelerden sonra lekeye ilişkin teşhis konulur. Gerekli durumlarda biyopsi de yapılır.

Akciğerdeki lekenin teşhisinin doğru yapılması, tedavi açısından büyük bir öneme sahiptir. akciğerde leke belirtileri, teşhisi ve tedavi süreçleri hakkında çok daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Akciğer Lekesi Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri

akciğerde-leke-belirtileri

Akciğer lekesi, farklı rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Hastalığın türüne bağlı olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Akciğerde leke tedavisi ile ilgili detaylar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Hastalıklar Açıklama
Enfeksiyon Enfeksiyona bağlı lekelerde antibiyotik tedavisi tercih edilir. Enfeksiyon geriledikçe oluşan lekeler de küçülür ve sonunda yok olur. Bazı enfeksiyon türlerinde ise cerrahi müdahale gerekir.
İyi Huylu Nodül Boyutu 3 cm’den küçük olan iyi huylu nodüller için takip önerilir. Düzenli aralıklarla yapılan tomografi takiplerinde nodülün büyüyüp büyümediğine bakılır. 2 yıl boyunca görünümü ve boyutu değişmez ise tedaviye gerek duyulmaz.
Kötü Huylu Nodül Kanser riski taşıyan nodüllere biyopsi uygulanır. Biyopsinin sonucu kötü gelmesi durumunda kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi yöntem gibi farklı tedavi seçenekleri kullanılır.

Akciğerde Leke Belirtileri ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Akciğerde leke belirtileri ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır. İşte, akciğerde leke belirtileri ile ilgili sorular!

1 – Zatürreden Sonra Akciğerde Leke Kalması Normal Mi?

Zatürreden sonra akciğerde leke kalması bazı durumlarda normal olarak görülür. Hastalığın şiddeti ve tedaviye ne zaman başlanıldığı bu noktada belirleyicidir. Erken ve doğru tedavide leke riski çok düşüktür.

2 – Akciğerde Leke Tehlikeli mi?

Lekeler, iyi ve kötü huylu olabilir. Çoğunlukla iyi huyludurlar ve tedavi gerektirmezler.

3 – Akciğerde Leke Kanser midir?

Her leke akciğer kanseri değildir. Ancak kötü huylu olan lekeler, bir süre sonra kansere dönüşebilir.

4 – Akciğer Lekesi Öldürür mü?

Akciğer lekesi, tedavisi olan bir hastalıktır. Uygun bir şekilde tedavi uygulandığında ölüm riski yoktur. Ancak kötü huylu lekelerde tedaviye erken başlanılması çok önemlidir.

5 – Akciğerde Leke Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde leke belirtileri; öksürük, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı, kanlı balgam, yorgunluk, ateş, titreme ve ses kısıklığı şeklindedir. Buna karşın çoğu vakada nodüller herhangi bir belirtiye neden olmazlar.

6 – COVID Sonrası Akciğerde Nodül Nasıl Geçer?

COVİD sonrası akciğerde oluşan nodül takip edilir. Büyüme ve yapısında değişim meydana gelmemesi durumunda herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz.