Akciğer Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir? 6 Adımda İnceleyin

Akciğer kanseri ilk belirtileri hakkında bilgi vermeden önce bu hastalığın tanımını yapmak gerekir. Akciğer kanseri; akciğerlerde bulunan zararlı hücrelerin kontrol edilemeyecek bir şekilde büyüyüp mutasyona uğraması sonucu oluşan bir kanser türüdür.

Vücutta akciğer kanseri ilk belirtileri kişiden kişiye farklı olabilir. Bu rahatsızlık erken teşhis, farklı tetkik ve muayenelerle tanılanır ve tedavi sürecine girilir.

Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir?

akciğer-kanseri-ilk-belirtileri
akciğer-kanseri-ilk-belirtileri

Akciğer kanseri ilk belirtileri genel olarak incelendiğinde hava geçişlerini kaplamış olan akciğer hücrelerinin normalden farklı olarak büyümesi ve mutasyon geçirmesi şeklinde oluşan bir kanser türü olarak karşımıza çıkar.

Akciğerin en önemli görevi vücuda oksijen sağlamak ve yaşamsal döngü esnasında ortaya çıkan karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Ancak var olan doku ve hücrelerin anormal bir şekilde artaması ile bu ölümcül kanser türü ortaya çıkar.

Akciğer kanseri ilk belirtileri arasında ise şunlar sayılabilir:

  • Devamlı inatçı öksürük (en az üç hafta)
  • Nefes darlığı
  • Sürekli kilo kaybı
  • Kronik yorgunluk
  • Nefes alma veya öksürme sırasında ağrı veya sızı,
  • Ses kısılması
  • Sıklıkla tekrarlayan zatürre veya bronşit,
  • Omuz ağrısı,
  • Yüz veya boyun bölgesinde şişlik
  • Yutkunmada güçlük
  • Sarılık
  • Kaslarda zayıflama ve uyuşma
  • Boyun ya da köprücük kemiği bölgesinde yumru oluşması olarak sayılabilir.

Ancak yine de akciğer kanseri ilk belirtileri sonrası kesin tanı için bu konuda uzman bir doktora görünmeniz gerekir. Bu alanda bilgi birikimi ve deneyimi ile öne çıkan profesör doktor Semih Halezeroğlu randevu için, internet sitesini ziyaret edebilir ayrıca kendisi hakkında bilgileri de inceleyebilirsiniz.

1 – Akciğer Kanseri Türleri Hangileridir? Akciğer Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri ilk belirtileri şikayetleri sonrası yapılan kontroller ile akciğer kanserinin türü belirlenir. Bu noktada temel olarak incelendiğinde akciğer kanseri ikiye ayrılır:

  • Küçük hücreli akciğer kanseri:Bu tür tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık olarak %15’ini içerir. Genel olarak sigara içen hastalarda görülür. Diğer türlere oranla göre lenfatik sistem ve kan yoluyla yayılma hızı daha yüksektir.
  • Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri: Bu türün birçok tipi bulunur. Bu tiplerin her birinin kanser hücresinin türü ve yayılma şekli farklıdır.

2 – Akciğer Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Akciğer kanseri ilk belirtileri türleri yukarıda bahsedildiği şekildedir. Bu belirtilere ve hastalığa neden olan etkenlere ise aşağıda verilen tablodan ulaşabilirsiniz.

Akciğer Kanseri Nedenleri
Sigara, puro nargile gibi tütün ürünleri tüketimi Tütün ürünleri kullanmadığı halde dumanına maruz kalmak
Genetik faktörler Hava kirliliği
Radon, asbest gibi kirli gazlara maruz kalmak Radyasyon tedavisi görmüş olmak
İçme sularında yüksek düzeyde arsenik bulunması Stres

3 – Nasıl Tanı Konulur?

akciğer-kanseri-ilk-belirtileri

Akciğer kanseri ilk belirtileri sonrası uzman buna göre farklı tetkikler isteyebilir. Bunlar arasında röntgen, balgam tetkiki, biyopsi gibi farklı yöntemler bulunur. Tanı konulduktan sonra sıra evreyi belirleme işlemine gelir. Bunun için de akciğer farklı yöntemler ile görüntülenir ve incelenir.

  • Akciğer grafisi: Hastanın öyküsü ve fizik muayenesinin ardından tanı için ilk olarak iki yönlü akciğer grafisi alınır. Yeterli gelmediği durumlarda ise akciğer grafisi çekilmelidir.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT): Tümörün boyutları, bulunduğu yer hakkında bilgi edinebilmek için gereklidir.
  • Manyetik Rezonans görüntüleme (MRI): Manyetik ve radyo dalgaları sayesinde bilgisayar aracığı ile akciğerin bölümlere ayrılarak görüntülenmesinde kullanılır.
  • Pozitron Emisyon Tomografi (PET): Bu işlem tanılama işleminden ziyade tümörün yayılma alanlarını ve evrelerdeki tedavinin planlanmasında kullanılır.
  • Kemik Sintigrafisi: Damar yolu açılarak hastaya verilen radyoaktif ilaç sayesinde kanser hücrelerinin kemiklere yayılıp yayılmadığını gösterir.

Akciğer kanseri ilk belirtileri sonrası gerekli tetkikler yapılır ve tanı konulur.

4 – Akciğer Kanserinde Hangi Evreler Görülür?

Akciğer kanseri ilk belirtileri ile tanı konulmasından sonra evre olarak isimlendirilen boyutlar vardır. Bu evreler dörde ayrılır:

  • Evre 1: Kanserin akciğerde olduğu evredir. Yani kanser hücreleri diğer dokulara yayılmamıştır. Bu aşamada tedavinin başarıya ulaşma oranı daha yüksektir. Böyle bir durumda akciğerdeki kanserli hücreler bir operasyonla temizlenir ve devamı için bir tedavi planlaması yapılır. Akciğer kanseri 1. evre belirtileri müdahalesi en çabuk ve kolay olan belirtilerdir.
  • Evre 2: Kanser hücreleri en yakında bulunan lenf bezlerine yayılmış durumdadır. Akciğer kanseri 2.evre belirtileri arasında göğüs ağrısı, öksürük, balgam gibi şikayetler vardır.
  • Evre 3: Kanserli hücreler iki akciğer arasına ve akciğer zarına yayılmıştır.
  • Evre 4: Akciğer kanseri 4.evre belirtileri görüldüğünde hasta hücreler farklı organlara karaciğer, böbrek üstü bezleri veya kemiklere yayılmış durumdadır. Bu dönemde çok fazla kilo kaybı ve organ yetmezliği gibi durumlar görülebilir.

5 – Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer kanseri ilk belirtileri ve tanısı sonrası uzmanların yönlendirmesiyle bir tedavi planlama aşamasına geçilir. Akciğer kanseri tedavisi diğer tüm kanser türleri gibi kişinin genel sağlığı diğer tüm kanserlerde olduğu gibi faktörlerden etkilenir. Farklı evrelerde farklı kombinasyonlarda ilaçlar kullanılabilir. Tedavi tamamen kişiye özel olarak planlanır. Başlıca kullanılan yöntemler ise şöyledir:

  • Cerrahi tedavi
  • Kemoterapi
  • Akıllı ilaç ve molekül tedavisi
  • Radyoterapi
  • Aşı yöntem

Akciğer kanseri ilk belirtileri ve tedavi planlaması tamamen kişiye özel bir süreçtir. Çevrenizde bu durumu yaşayanları birbiriyle kıyaslamak bu yönden anlamsız olacaktır.

6 – Korunma Yöntemleri Nelerdir?

akciğer-kanseri-ilk-belirtileri

Akciğer kanseri ve diğer hastalıklar oluşumu genel olarak tek bir nedene bağlanamaz. Akciğer kanserinin farklı nedenleri yazının üst kısmında paylaşılmıştır. Ancak genel olarak bakıldığında akciğer kanseri ilk belirtileri ve hastalığın oluşumunun büyük nedenini tütün ürünleri kullanımıyla yakından ilişkilidir.

Akciğer kanserinden korunmak ya da oluşum riskini en aza düşürmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Sigara ve tütün ürünlerini kullanmayı bırakın ve sigara dumanına maruz kalmamaya özen gösterin.
  • Kimyasal maddeleri solumayın.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Düzenli egzersiz yapın.

Akciğer kanseri ilk belirtileri sigara içmeyen kişilerde de görülebilir ancak bu gibi önlemler riski azaltır ve iyileşme oranını yükseltir.

Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri ilk belirtileri ile ilgili olarak en çok araştırılanlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1 – Akciğer Kanseri En Sinsi 9 Belirtisi Nedir?

Sürekli tekrarlayan öksürük, nefes alırken zorlanma ve hırıltı, açıklanamayan yorgunluk, sürekli kilo kaybı, ses kısılması halinin devamlılılğı, tekrarlayan göğüs enfeksiyon atakları ve yüz bölgesinde oluşan şişlik ortaya çıkan akciğer kanseri ilk belirtileri arasında yer alır.

2 – İyi Huylu Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Persistent öksürük, balgam üretimi, kanlı balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, gibi belirtiler iyi huylu akciğer kanseri ilk belirtileri arasında yer alabilir. Ancak görülen nodüller yavaş ilerleyen kanser türlerine de ait olabilir. Ayrıca bu durumda akciğerde görülen nodüller büyümez. Eğer yavaş ilerleyen bir kanser türü ise oldukça yavaş bir şekilde büyüme devam eder. Bu yüzden iki yılda bir bu kitlelerin kontrol edilmesi gerekir.

3 – Akciğer Kanseri Olduktan Sonra Kurtulma Şansı Var Mı?

Akciğer kanseri, ölüm oranı en yüksek kanser türler arasında yer almaktadır. Ancak buna rağmen akciğer kanseri ilk belirtileri görüldüğünde özellikle 1 ve 2. evrede teşhis edilirse hastalığın tedavi başarı oranı da o kadar yükselmektedir. Bu yüzden belirtiler ortaya çıktığında en yakın uzmana başvurmak erken teşhis ve tedavi için elzemdir.

4 – Akciğer Kanserinde En Çok Ağrı Hangi Bölgede Olur?

Bu tür rahatsızlıklarda ağrılar genellikle kanserin yayılma durumuna değişiklik gösterir. Buna göre sırt, omuz, kürek kemiği, kol ve bacakta sayılabilir. Eğer kanser hücreleri beyne sıçramışsa baş ağrısı da ortaya çıkabilir.

5 – Akciğer Kanseri Vücutta İlk Hangi Bölgeye Sıçrar?

Akciğer kanseri ilk olarak akciğer dokularında başlar. Akciğer kanseri ilk belirtileri fark edilip tedavi başlamazsa akciğerlerden lenf bezlerine ve sonrasında diğer organlara doğru bir yayılım gösterir.