Akciğer Kanseri Neden Olur? Akciğer Kanserinin 5 Nedeni

Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanserinin 5 nedeni nedir? Kanser türleri içinde belki de en yaygın ve ölümcül olanı olan akciğer kanseri, birçok nedene sahiptir. Çeşitli nedenlerden ötürü oluşabilen bu hastalık, her yıl binlerce ölüme yol açmaktadır. Son yıllarda kanserle mücadelede geliştirilen yeni tedavi yöntemleri ile bu oran azalsa da halen çok ciddi bir hastalıktır.

Akciğerde yer alan doku ve hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalmasıyla oluşan bu hastalığın çeşitli nedenleri vardır. Bu yüzden akciğer kanseri neden olur diye araştıran kullanıcılar farklı sebeplerle karşılaşmaktadır. Akciğer kanserinin en yaygın nedeni sigara ve tütün ürünleri olsa da başka sebepleri de bulunmaktadır. Peki akciğer kanseri neden olur?

Akciğer Kanseri Nedir?

akciğer-kanseri-neden-olur
akciğer-kanseri-neden-olur

Akciğer kanseri neden olur sorusuna yanıt vermeden önce akciğer kanseri nedir konusunu ele almak gerekir. Bu hastalık, akciğerlerde meydana gelen çok hızlı bir şekilde gerçekleşen hücre bölünmesi ile oluşur. Vücutta bulunan sağlıklı hücrelerin bölünebilme yeteneği vardır. Bu hücreler, yaşamın ilk yıllarında daha hızlı bölünürken yaşlanma ile beraber bölünme hızları azalır.

Hücre bölünmesi esnasında hasarlı bir biçimde bölünen hücrelerse yok edilir. Farklı nedenlerden dolayı hücreler normalden hızlı bölünebilir ve hasarlı hücrelerin bölünüp çoğalması engellenemeyebilir. Böyle bir durumda meydana gelen hücreye kanserli hücre denir. Bu durumun çeşitli sebepleri vardır. İşte akciğer kanseri neden olur sorusunun cevabı…

5 Adımda Akciğer Kanseri Neden Olur?

Akciğer kanseri neden olur? Bu soru sıkça sorulmaktadır. Akciğer kanseri neden olur sorusunun bir çok cevabı vardır. Bu hastalık farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkan karmaşık bir hastalıktır. Nedenleri gibi belirtileri de oldukça çeşitlidir. Birçok insan, akciğer kanseri neden olur sorusunun cevabını bilmemektedir. Bazı insanlar da bilmesine rağmen dikkat etmemektedir. Bu kişiler akciğer kanseri için risk grubunda bulunmaktadır.

Çeşitli sebeplerden ötürü, akciğerdeki hasarlı hücreler çok hızlı çoğalmakta, kontrolsüz bir şekilde artış göstermektedirler. İşte bu nedenle akciğer kanseri meydana gelmektedir. Bu kontrolsüz hücre bölünmesine sebep olan faktörler, akciğer kanseri neden olur sorusunun cevabıdır. İşte akciğer kanseri neden olur sorusunun 5 cevabı…

1 – Akciğer Kanseri Neden Olur Sorusunun En Bilinen Yanıtı: Sigara

Akciğer kanseri neden olur denildiğinde akla gelen ilk cevap sigaradır. Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanan insanların akciğer kanserine yakalanma riski artmaktadır. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85 gibi çok büyük bir oranı sigara ve tütün ürünlerinden kaynaklanmaktadır. Sigara kullanmak, dolayısıyla sigara içerisindeki zararlı maddeleri ciğerlere teneffüs etmek akciğer kanseri neden olur sorusunun başlıca yanıtıdır.

Pasif içiciler, yani sigara kullanılan ortamda bulunanlar da akciğer kanserine yakalanabilirler. Sigara içmese dahi dumanına çok fazla maruz kalan insanların akciğer kanserine yakalanma riski artmaktadır.

2 – Hava Kirliliği ve Zararlı Maddeleri Solumak

Hava kirliliği ve zararlı maddeleri solumak, akciğer kanseri neden olur sorusunun bir diğer yanıtıdır. Havada bulunan çeşitli zararlı gazları ciğerlere teneffüs etmek oldukça zararlıdır. Radon, asbest gibi zararlı maddeleri soluyanların akciğer kanserine yakalanma riski artmaktadır.

Yıllarca madenlerde ya da filtresiz bacalı santrallerde çalışan işçilerin kansere yakalandığı görülmüştür. Bu işçiler çalıştıkları yerde zararlı gaz ve maddeleri solumaktan kansere yakalanmışlardır.

3 – Genetik Faktör

Akciğer kanseri neden olur sorusunun bir diğer cevabı da genetiktir. Ailesinde akciğer kanseri geçmişi olan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskinin, olmayanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.

4 – Daha Önce Radyasyon Tedavisi Görmek

Tedavi ya da başka nedenlerden ötürü radyasyona maruz kalmak akciğer kanseri riskini artırabilir. İyonize radyasyona maruz kalanlar risk grubundadır. Bu, radyasyon tedavisi, nükleer felaketler ya da meslekten ötürü maruz kalma olabilir.

5 – İçme Sularındaki Yüksek Arsenik Maddesi

Yüksek düzeyde arsenik maddesine maruz kalmak akciğer kanserine neden olabilir. Eğer içme sularında arsenik maddesi fazla ise önlem almak gerekir.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

akciğer-kanseri-neden-olur

Akciğer kanseri belirtileri, hastalığın oluşması ile kendini gösterir. Bu hastalığın çok çeşitli belirtileri vardır ve bu belirtilere dikkat etmek gerekir. Bu belirtiler, bu hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde doktora görünmek gerekir. Akciğer kanseri 1.evre belirtileri ile ortaya çıkan çeşitli belirtiler, evreler ilerledikçe artar. Akciğer kanseri 4.evre belirtileri ise en ciddi belirtilerdir.

Akciğer Kanseri Belirtileri Açıklaması
Öksürük Bilinen bir nedene bağlı olmaksızın devam eden öksürük, akciğer kanserinin belirtilerindendir. Şiddetli, inatçı ve geçmeyen bir öksürük gözlenir.
Nefes Darlığı Akciğer kanserine yakalanan kişiler, günlük aktivitelerde kolayca nefes darlığı çekebilirler.
Hırıltı Akciğer kanseri olan bir hastanın nefes alıp verişinde hırıltı duyulabilir.
Sesin Kısılması Kanserin göğüste sinire baskı yapmasından ötürü, ses kısıklığı veya sesin değişmesi gözlenebilir.
Halsizlik Halsizlik, bitkinlik ya da yorgunluk hisseden hastaların bu durumu, rahat nefes alamamaktan ve kırmızı kan hücresi sayısının düşüklüğünden kaynaklanır.
Göğüs Ağrısı Kanserin belirgin belirtilerinden biri göğüste hissedilen ağrı ve baskı hissidir.
Kilo Kaybı İştah azalması ve kilo kaybı akciğer kanserinde görülebilir.
Kanlı Balgam Kanserin ilk evresinde de görülebilmektedir.

Akciğer Kanseri Öldürür mü?

Akciğer kanseri, yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Akciğer kanseri, en çok ölüme yol açan hastalıklardan biri olarak bilinmesine rağmen bu hastalıkta iyileşmek de mümkündür. Erken dönemde tespit edilen ve başarılı bir cerrahi tedavi süreci gören hastaların iyileşme ihtimali yüzde 80 – 90’ı görmektedir. Erken evre olmasa bile cerrahi tedavi olma şansı bulunan hastaların da kurtulma oranları düşük değildir.

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

akciğer-kanseri-neden-olur

Gelişen teknolojiyle beraber son yıllarda tıpta da önemli gelişmeler olmuştur. Bu gelişmeler kanser tedavisinde de kendisini göstermiştir. Kanserin çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Hastalığın türüne, evresine ve hastanın hikayesine göre tedavi değişkenlik göstermektedir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, göğüs cerrahisi ekibiyle beraber çok başarılı tedaviler gerçekleştirmektedir.

Akciğer kanseri neden olur sorusu gibi tedavisinin de tek bir cevabı yoktur. Radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi gibi tedavilerin yanı sıra ilaç tedavileri de kullanılmaktadır. Ayrıca hastanın ve hastalığın durumuna göre akciğer kanseri ameliyatı da yapılabilmektedir. Hastalığın tedavi edilmesinde erken teşhis çok önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri neden olur sorusunun birçok cevabı bulunmaktadır. Akciğer kanseri neden olur denildiğinde akla gelen ilk cevap sigara ve tütün ürünleridir. Fakat bu hastalığın başka sebepleri de bulunmaktadır. Akciğerle ilgili en yaygın ve ölümcül hastalıklardan biri olan bu hastalığın belirtileri de çeşitlidir. Akciğer kanseri neden olur konusunda sıkça sorulan diğer sorular şu şekilde…

1 – Akciğer Kanseri En Çok Neden Olur?

Akciğer kanseri neden olur sorusunun en yaygın cevabı sigaradır. Sigara ve diğer tütün ürünleri, akciğer kanserinin başlıca nedenidir. Sigara, nargile, puro gibi ürünler akciğer kanseri için en büyük risk faktörüdür. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85’inin bu sebeplerden ötürü gerçekleştiği bilinmektedir.

Sigarayı yalnızca içenler değil, pasif içiciler de risk grubunda bulunmaktadır. Sigara içilen ortama çok fazla maruz kalan insanların akciğer kanseri yakalanma riski artmaktadır.

2 – Akciğer Kanseri İlk Nasıl Başlar?

Akciğer kanseri neden olur sorusu gibi ilk nasıl başlar sorusunun da çeşitli cevapları vardır. Bu hastalığın belirtileri çok fazladır. Akciğer kanseri ilk belirtileri genellikle şunlardır:

  • Ses kısıklığı
  • Yüzün şişmesi
  • Lenf bezlerinin şişmesi
  • Yüksek ateş
  • Güçsüzlük
  • Nedeni anlaşılamayan kilo kaybı
  • Parmaklarda biçim bozukluğu
  • Yutkunmada zorluk çekme
  • Baş dönmesi

3 – Akciğer Kanseri Kimlerde Görülür?

Akciğer kanseri için, çeşitli gruplar risk altındadır. Bunlar başta sigara, nargile gibi tütün içen insanlar olmak üzere farklı gruplardır. Akciğer kanseri çoğunlukla sigara içenlerde görülse de sigara içmeyenlerde de görülebilmektedir. Akciğer kanseri vakalarının erkeklerde yüzde 10’u, kadınlarda ise yüzde 20’si sigara ile ilişkili değildir.

Akciğer kanserinin sebebi olan sigara, yalnızca sigara içmekle sınırlı değildir. Pasif içici olmak, yani içilen ortamda bulunmak da sigara kaynaklı akciğer kanseri sebebidir. Gelişmiş ülkelerde akciğer kanserinden ölümlerin erkeklerin yüzde 94, kadınların yüzde 80’inin sigaradan kaynaklandığı ortaya konmuştur.

4 – Akciğer Kanseri Olan İyileşir mi?

Akciğer kanseri, yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Akciğer kanseri, en çok ölüme yol açan hastalıklardan biri olarak bilinmesine rağmen bu hastalıkta iyileşmek de mümkündür. Erken dönemde tespit edilen ve başarılı bir cerrahi tedavi süreci gören hastaların iyileşme ihtimali yüzde 80 – 90’ı görmektedir. Erken evre olmasa bile cerrahi tedavi olma şansı bulunan hastaların da kurtulma oranları düşük değildir.