Akciğerde Kitle Kaç cm Olursa Tehlikelidir? Bilinmesi Gereken 3 Detay

Akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir? sorusunun yanıtı; hastanın hikayesine, yaşına, sigara geçmişi olup olmamasına, görülen kitlenin özelliklerine göre değişir. Bu sorunun yanıtı, her hasta için farklıdır. Ancak sigara içmiş ve 45 yaşından büyük kişilerde 1 cm’den büyük lezyonlar tehlikeli kabul edilir. Mutlaka araştırılması ve biyopsi yapılması gerekir.

Akciğerde görülen lezyonların farklı türleri vardır. Solid, subsolid gibi türlerin riskleri farklıdır. Bu yüzden akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusunun yanıtı, detaylı bir muayene sonrasında verilir. Her vakadaki risk farklıdır, ancak belirlenmiş bazı kriterler de vardır. Yazının devamında, akciğer kanserinde risk oranları ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Akciğer Kanseri Nedir?

akciğerde-kitle-kaç-cm-olursa-tehlikelidir
akciğerde-kitle-kaç-cm-olursa-tehlikelidir

Akciğer kanseri; bu organda bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak lezyon, kitle ve tümör oluşturmalarıdır. Hücrelerin kontrolden çıkarak hızlı bir şekilde çoğalması, bu organın fonksiyonlarını zaman içerisinde yerine getirmesini engeller. Ayrıca hücrelerin türüne göre farklı organlara da hastalık sıçrayabilir.

Akciğerde oluşan lezyonlar iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Ayrıca iki akciğer veya söz konusu organın sadece bir bölümünde görülebilir. En önemli nedeni sigara kullanımıdır. Buna karşın sigara içmeyenlerde de ortaya çıkma olasılığı vardır. En tehlikeli kanser türlerinden biri olup, erken teşhis ve doğru tedavi ile hastaların ömürleri uzatılabilir. Akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusunun yanıtı, tedavi süreci için büyük bir öneme sahiptir.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanserinin bazı belirtileri vardır. Bu belirtiler çoğunlukla erken evrede kendisini göstermez. Akciğer kitle belirtileri, ileri evrelerde çok daha belirgindir. Görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Kronik hale gelen öksürük (Akciğer kanseri 1.evre belirtileri arasında da vardır)
  • Nefes darlığı
  • Kilo kaybı
  • Kanlı balgam (Çoğunluklar akciğer kanseri 4. evre belirtileri arasında yer alır)
  • İştahsızlık
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Yutmada zorlanma
  • Göğüs ağrısı
  • Ses kısıklığı (Kitlenin konumuna bağlı olarak görülebilir)
  • Kemik ağrısı
  • Baş ağrısı

Buradaki belirtilerin fark edilmesi üzerine zaman kaybedilmeden uzman bir doktora muayene olunmalıdır. Akciğer kanseri tedavisi ne kadar erken başlarsa başarı oranı o kadar artar. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçerek hem tanı hem de tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Akciğer Kanseri Türleri Nelerdir?

Akciğer kanserinin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunları genel olarak iki sınıfa ayırmak mümkündür. Bunlara dair detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Akciğer Kanseri Türleri Açıklama
Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri Vakaların büyük kısmını oluşturur. Yavaş büyüyen ve yayılan bir türdür. Tedaviye daha iyi yanıt verir. Kendi içinde adenokarsinom, skuamöz hücreli karsinom ve büyük hücreli karsinom gibi türleri vardır.
Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Daha az görülen bir türdür ve agresif yapıdadır. Hızlı bir şekilde yayılır ve büyür. Sigara kullanımı ile direkt olarak ilişkilidir.

Buradaki türler, akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusu ile direkt ilişkilidir.

Türler gibi akciğer kanseri evreleri de vardır. Bunlara dair kısa detaylar ise aşağıdaki gibidir:

  • Evre I: Hastalık sadece akciğerdedir. Lenf düğümlerine ya da diğer organlara henüz yayılmamıştır. Bu evrede tümörün boyutu çoğunlukla küçüktür.
  • Evre II: Kanser hale göğüs bölgesi ile sınırlıdır, ancak lenf düğümlerine sıçramış olabilir. Tümör büyüktür.
  • Evre III: Hastalık yakın organlara sıçramıştır. İleri evre olarak kabul edilir.
  • Evre IV: Kanser diğer organlara metastaz yapmıştır. En ileri evre olarak kabul edilir. Tedavi, hastanın yaşam kalitesini artırmayı ve semptomları azaltmayı hedefler. Bununla birlikte yayılmanın durdurulması da tedavideki temel hedeflerdendir.

Akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir şeklindeki soru, bir bakıma hastalığın evresi ile de ilgilidir.

Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

akciğerde-kitle-kaç-cm-olursa-tehlikelidir

Hastalığın tanısı birkaç aşamada konulur. Belirtileri olan doktora başvuran kişinin öncelikle fizik muayenesi yapılır. Sigara kullanımı, mesleki maruziyetler, ailede kanser öyküsü olanlar ve diğer risk faktörleri belirlenir. Bunlarla birlikte belirtiler değerlendirilerek detaylı fizik muayene yapılır. Bu aşamadan sonra ise doktorun gerekli görmesi durumunda görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.

Göğüs röntgeni, akciğerdeki düzensizlikleri ve anormal yapıları belirlemek için kullanılır. Ancak kitle ve lezyonlar çok küçük ise röntgen yetersiz kalır. Bunun için bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapılır. BT, kitlelerin boyutu ve konumu hakkında çok daha detaylı ve net bilgiler verir. Bu aşamaların ardından cerrahi veya iğne biyopsisi ile kitleden parça alınarak patolojiye gönderilir. Gelen sonuç, kitlenin iyi veya kötü huylu olduğunu net olarak ortaya koyar.

Hastanın genel sağlık durumu ve kitlenin boyutuna göre PET taraması da yapılabilir. PET (Pozitron Emisyon Tomografisi), kanser hücrelerinin aktifliğini tespit eden bir yöntemdir. Bu özelliği sayesinde sadece akciğerlerdeki değil, vücudun tamamındaki kanserli hücreleri gösterir. Böylece metastaz varsa konumu tespit eder. Metastaz var ise akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusunun yanıtı da verilmiş olur.

Akciğerde Kitle Kaç cm Olursa Tehlikelidir?

Akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusunun yanıtı, birkaç kriter dikkate alınarak verilir. Ancak genel olarak sigara içmiş ve 45 yaşından büyük kişilerde 1 cm’den büyük kitleler tehlikeli olarak kabul edilir. Kanser riski için kitlelerde araştırılan hususlar şu şekildedir:

1 – Lezyon Boyutu

Lezyon boyutunun büyümesi ile birlikte kanser riski artar. Boyuta göre risk şu şekildedir:

  • 3 mm’den küçük olanlarda risk yok denecek kadar düşüktür.
  • 4 mm’den küçüklerde ise %1’dir.
  • 8-20 mm arasında olanlarda %18’dir.
  • 20 mm’den büyük olanlarda risk %60’lara kadar çıkar.
  • 1 cm’den büyük kitleler yüksek risk taşır.
  • 3 cm’den büyük olanlar çok riskli kabul edilir.

Akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusunun genel yanıtı bu şekildedir. Ancak burada diğer faktörlerin de büyük etkiye sahip olduğu unutulmamalıdır.

2 – Nodül Özellikleri

Sınırların net olmaması riski artırır. Kötü huylu nodüllerde çoğunlukla spiküler veya lobüle kenar yapısı vardır. Söz konusu kenar yapısına sahip nodüllerde kanser tanısı konma oranı %60’dan fazladır.

Nodüller yoğunluklarına göre solid, buzlu cam ve karma olarak kendi içinde ayrılır. Bunlara göre kanser riski şu şekildedir:

  • Solid yapıda olanlarda risk %5 civarındadır.
  • Solid olmayan ancak saf görünümde olanlarda risk %18, kısmi subsolidlerde ise risk %60 seviyelerindedir.

Buradaki risk oranları, akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusunun yanıtı ile ilişkidir. Ayrıca hasta yaşı ve öyküsü de riskin belirlenmesinde kullanılan temel kıstaslar arasında yer alır.

3 – Kitlenin İzlenmesi

Küçük boyutlu nodüller için çoğunlukla izlem tavsiye edilir. Daha sonraki kontrollerde büyümenin %25’ten daha fazla olması durumunda, söz konusu nodül riskli olarak kabul edilir ve tanı süreci buna göre planlanır.

Akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusu tanı için tek başına yeterli değildir. Boyutun dışında kitlenin yapısına, yoğunluğuna, kenarlarına bakılmalıdır. Ayrıca hastanın sigara içmiş olması, hikayesi, ailesinde kanser öyküsü olma durumu gibi hususlar da dikkate alınmalıdır.

Akciğerde Her Kitle Kanser midir?

akciğerde-kitle-kaç-cm-olursa-tehlikelidir

Akciğerde tespit edilen her kitle kötü huylu değildir. Küçük boyutta olan, solid yapıda bulunan ve büyüme eğilimi göstermeyenler risksiz olarak kabul edilir ancak takip edilir. Büyük boyutlu, büyüme eğiliminde ve düzensiz yapıda olanlar ise riskli kabul edilir. Bunlardan biyopsi ile parça alınarak incelenir ve kesin tanı konulur.

Akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusunun yanıtı ve akciğer kanseri tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi Nedir?

En sinsi 9 belirti; kronik öksürük, inatçı ses kısıklığı, göğüs enfeksiyonları, kanlı balgam, kilo kaybı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı nefes alma ve yorgunluk şeklindedir.

2 – Akciğerde Kitle Kaç cm Olursa Tehlikelidir?

Sigara içmiş ve 45 yaş üstü kişilerde 1 cm’den büyük lezyonlar tehlikeli kabul edilir. Hastanın yaşı ve sigara içme durumuna göre akciğerde kitle kaç cm olursa tehlikelidir sorusunun değerlendirmeleri farklılık gösterir.

3 – Zatürre Akciğerde Kitle Yapar mıı?

Zatürre mikrobik bir hastalıktır ve kansere dönüşme riski yoktur.

4 – Akciğerde Kitle Öldürür mü?

Akciğer kanseri olan kişiler, kemoterapi, radyoterapi ve diğer tedavilerle iyileştirilebilir. Erken evrede başlayan tedavide başarı şansı çok daha yüksektir.