Akciğer Kanseri Açık Ameliyat Yöntemi Nedir?

Akciğer kanseri açık ameliyat yöntemi, akciğer kanseri ameliyatlarından bir tanesidir. Yapılan açık ameliyat sırasında kaburgalar arasına kesiler açılır.

Uygulanan akciğer kanseri açık ameliyat yönteminde açılan kesiler ekartör adı verilen cihazla genişletilmektedir. Genişletilen alanda operasyon gerçekleşmektedir.

Akciğer Kanseri Nedir?

akciğer-kanseri-açık-ameliyat
akciğer-kanseri-açık-ameliyat

Akciğer kanseri; akciğerde bulunan doku ve hücrelerin davranışlarının veya şekillerinin değişmesi sonucu anormal bir şekilde çoğalmasını ifade etmektedir. Kontrolsüz şekilde çoğalan kitle yani tümörler, akciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engellemektedir.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Her kanser hastalığında hemen hemen ilk evrelerde belirtiler görülebilir. Ancak akciğer kanserinin en erken evrelerinde herhangi belirti veya bulgular görülmeyebilmektedir. Genellikle belirtiler hastalığın ilerleyen evrelerinde görülür. Kadın ve erkeklerde kanserin göstermiş olduğu belirtiler benzerlik gösterir. Akciğer kanseri belirtileri şöyledir;

Akciğer Kanseri Belirtileri
Öksürük Balgam veya kanlı balgam
Nefes darlığı İştah kaybı
Kronik yorgunluk Kilo kaybı
Göğüs ağrısı Tekrarlayan solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları

Akciğer Kanseri Türleri Nelerdir?

Akciğer kanserinin farklı türleri bulunmaktadır. Bu türler hücre tipine ve tümörün yayılma derecesine bağlı olarak değişmektedir. Küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri en yaygın akciğer kanseri türleri arasındadır. Diğer türler ise şu şekildedir;

  • Adenokarsinom
  • Büyük hücreli karsinom
  • Skuamöz hücreli karsinom

Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

akciğer-kanseri-açık-ameliyat

Akciğer kanseri tanısı; hekime başvuran hastalarda ayrıntılı öykü ve fiziki muayenesinin yapılması ile başlamaktadır. Daha sonra hekimin kararı neticesinde bir akciğer grafisi çekilir. Bu sayede tümör ya da tümörün oluşturduğu enfeksiyon, akciğerin çökmesi, sıvı birikimi gibi tablolar saptanabilir.

Tüm bunların ardından hekim akciğer kanserinin teşhisinin konulabilmesi adına şu testlerin yapılmasını da isteyebilir;

  • Biyopsi
  • Bilgisayarlı tomografi
  • PET
  • Bronkoskopi

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uygulanan tedavide; akciğer kanseri açık ameliyat ve kapalı ameliyat gibi cerrahi tedavi yöntemleri ilk evrelerde tercih edilmektedir. Daha sonra ise hastanın durumu ve tümörün yayılım gösterdiği alana göre; kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi, ışın tedavisi, hedefe yönelik tedavi yani akıllı ilaç tedavisi tercih edilmektedir.

Akciğer Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akciğer kanseri ameliyat yöntemlerinde iki tür yaklaşım yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri kapalı ameliyat yöntemi diğeri ise akciğer kanseri açık ameliyat yöntemidir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu tarafından uygulanan yöntemlere ait detaylı bilgileri ise şöyledir;

1 – Akciğer Kanseri Kapalı Ameliyat Yöntemi

Akciğer kanserinin erken evrelerinde başarılı sonuçlar elde edebilmeye imkân sunan yöntem ameliyattır. Bu yöntemle kanserli bölge çıkartılır. Önceleri kapalı yöntemler hastalara 3 veya 4 kesi atılarak gerçekleşmekteydi. Ancak son yıllarda özellikle 2011’den itibaren tüm dünyada tek bir kesi ile bu operasyonlar gerçekleşmektedir.

Kapalı Akciğer Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kapalı şekilde gerçekleşen akciğer ameliyatlarında 5 güne kadar iyileşme görülmektedir. Hastaların kendini toparlayabilmesi ve normal yaşama dönmesi için dikkat etmesi gereken noktalar şu şekildedir;

  • Hastaların kendini yormaması gerekir.
  • İstirahat etmesi ve günlük aktivitelerden geri kalmamaları önerilir.
  • Beslenme konusuna da dikkat etmeleri gerekir. Özellikle her öğün protein alımına özen göstermelilerdir.
  • Hastaların şekerden uzak durması gerekir.

2 – Akciğer Kanseri Açık Ameliyat Yöntemi

Akciğer kanseri açık ameliyat yöntemi kaburgalar arası kesiler açılarak gerçekleşmektedir. Daha önceleri bu yöntem sıklıkla tercih edilen edilmekteydi. Ancak son yıllarda kapalı yöntemlere yönelim oldukça fazladır.

Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen akciğer kanseri açık ameliyat yönteminde kanserin olduğu göğüs tarafında bulunan kaburgalar arasına yaklaşık, 15 ile 25 cm arası bir kesi atılmaktadır. Kaburgalar arasındaki aralığı genişletmek adına ekartör konulmaktadır. Böylelikle kanserli akciğer dokusu dışarı alınır.

Akciğer Kanserin Açık Ameliyat Hangi Hastalara Uygulanır?

Uygulama alanı oldukça geniş olan akciğer kanseri açık ameliyat yönteminde tümör çapına bakılmaktadır. Tümör çapı genellikle 8 cm’den daha büyük, yemek borusu, ana nefes borusu, ana damarlar, kaburga ve omurga gibi alanlara geniş şekilde invazyon yaptıysa; açık ameliyat önerilmektedir.

Kapalı ameliyat yöntemi tercih edilirken ortaya beklenmeyen bir durum çıktığında örneğin kanama gibi; cerrah bu durumda kapalı ameliyatı kontrol altına alamayabilir. Hekimin kontrolünde ameliyat açık ameliyata geçebilir.

Akciğer Kanseri Açık Ameliyatta Başarı Oranı Nedir?

Cerrahi operasyonlarda başarı oranı neyin ifade edildiğine göre değişir. Akciğer kanseri açık ameliyat yönteminde tümörün tam olarak çıkarılması söz konusuysa, açık ameliyatında en az kapalı ameliyat kadar başarı oranı yüksek olmaktadır.

Ancak ameliyat sonrası özellikle hastanın solunum kapasitesinin korunması veya komplikasyonların daha az olması gibi durumlardan bahsediliyorsa, açık ameliyatın başarı oranı daha düşüktür. Hastanın durumu ve hastanın sahip olduğu diğer hastalıkları da, ameliyatın başarılı geçmesi üzerinde etkilidir.

Akciğer Kanseri Açık Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

akciğer-kanseri-açık-ameliyat

Akciğer kanseri açık ameliyat sonrasında hasta da, ağrılar yoğun bir şekilde görülmektedir. Ameliyat sonrası hastalarda nefes alıp vermede zorluk yaşanabilir. Bu dönemdeki hastalara ağır ağrı kesiciler uygulanmaktadır. Böylelikle hastalarda uyku hali olması normaldir.

Doktorların önerdiği ise bu dönemde hastaların daha derin nefes alıp vermesi ve mümkün olduğunca hareket etmesidir. Çünkü hareket akciğerlerin daha kuvvetli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Açık Akciğer Ameliyatı İyileşme Süresi Nedir?

Yapılan akciğer kanseri açık ameliyat yönteminde büyük kesiler ile operasyon gerçekleşmektedir. Bu nedenle iyileşme süresi laparoskopik ameliyatlardan genellikle daha uzun olmaktadır. Hastaların tam iyileşme süresi haftalar hatta aylar kadar sürebilir.

Açık Akciğer Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Akciğer kanseri açık ameliyat sonrası tıpkı diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. Bunlar;

  • Enfeksiyon
  • Bacaklarda kan pıhtılaşması
  • Akciğerlerde kan pıhtılaşması
  • Akciğerlerden hava sızması

Akciğer Kanseri Ameliyatı Olan Kaç Yıl Yaşar?

Akciğer kanseri ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde, bu ameliyatı başarıyla tamamlayan kişilerin uzun yıllar yaşadığı görülmektedir. Özellikle akciğer ameliyatı olanların yorumları arasında erken evre operasyonlarının daha başarılı geçtiği de belirtilmektedir. Akciğer kanseri ameliyatlarında ortalama yaşam süresi 6 ay ile 5 yıl arası değişmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri açık ameliyat yöntemi hakkında merak edilen ve bu yöntem hakkında en çok sorulan sorular şöyledir;

1 – Açık Akciğer Ameliyatı Riskli mi?

Akciğer kanseri açık ameliyat uygulamasında, akciğerin bir kısmı alınmaktadır. Bu operasyonlarda ölüm riski %2 civarındadır. Yapılan operasyona bağlı olarak bu risk oranı artış göstermektedir.

2 – Açık Akciğer Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Akciğer kanseri hastalara yapılan akciğer kanseri açık ameliyat yönteminde tam iyileşme süresi ortalama olarak 2 aydır.

3 – Açık Akciğer Ameliyatında Kaburga Kesilir mi?

Açık akciğer ameliyatında hastanın kaburgaları arasında 1, 2 veya 3 adet kesik atılmaktadır.

4 – Akciğer Kanseri Nasıl Ameliyat Edilir?

Klasik yani açık yöntemde operasyon göğüs kafesinin orta veya yan kısmına kesi atılarak gerçekleşmektedir.